04 sept. 2019 | 08:00

Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei Coca Cola, Pepsi și alte sucuri acidulate

ACTUALITATE
Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei Coca Cola, Pepsi și alte sucuri acidulate

Indiferent care este sucul tău acidulat preferat, atâta timp cât nu bei doar apă, din cauza unor cantități semnificative de zahăr, te expui la mai multe probleme de sănătate. Corpul tău reacționează imediat, indiferent dacă este vorba de Pepsi, Coca Cola, Fanta, Sprite, 7up, Mirinda și multe alte lichide dominate de zahăr.

Sucurile acidulate pe care le consumăm cu o dezinvoltură deosebită când ne este sete sau în combinație cu diverse băuturi alcoolice reprezintă cel mai mare pericol asupra sănătații. Ele sunt clasificate ca o cauză majoră pentru o varietate de afecțiuni cronice sau cu consecințe pe termen lung. Indiferent dacă este vorba de obezitate, diabet de gradul 2 sau distrugere a danturii, toate sunt pe listă.

Particularitățile de mai sunt însă consecințe pe termen lung, după un consum susținut de Coca Cola, Pepsi sau orice altceva te încântă. Un cercetător și-a propus însă să realizeze o listă cu efecte pe termen scurt ale consumului de băuturi zaharoase, acidulate.

Este important de reținut că efortul său s-a concentrat punctual pe efectele unei doze de 330 de mililitri de Coca-Cola, dar cantitatea de zahăr vicioasă din astfel de sucuri este foarte similară. Aceea este particularitatea care îți dă dependență și motivul pentru care ”ți-e poftă de cola”. Ca referință, într-o doză de Coca Cola găsești 7,25 lingurițe de zahăr. Într-un Pepsi, ajunge până la 7,85 lingurițe. Într-o doză de Red Bull sunt 5,35 lingurițe, într-un Sprite găsești 7,61, în timp ce o doză de bere de ghimbir Old Jamaica sare până la 10,18 lingurițe.

zahar organic

E bine de știut că aceste cantități pot varia de la o țară la alta, iar unii producători au început să înlocuiască zahărul cu ștevie în versiuni ale băuturilor menționate. Multe dintre variantele lite sau zero sunt însă un pic mai scumpe, iar pentru că se simte o diferență de gust, majoritatea oamenilor optează pentru versiunile standard ale produselor. În orice caz, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății te sfășuiește să nu consumi mai mult de 6 lingurițe de zahăr în fiecare zi, valorile de mai sus sunt îngrijorătoare. Nu ajută nici faptul că nu te poți abține să nu bei în fiecare zi un astfel de suc sau faptul că abuzezi când este foarte cald afară, când mergi mult cu mașina sau participi la vreo petrecere, grătar sau alt eveniment.

Conform datelor adunate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, aproximativ jumătate din întreaga populație a Statelor Unite bea sucuri cu zahăr în fiecare zi, mai ales adolescenții și adulții tineri. Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard sunt de părere că, în momentul în care bei zilnic una sau două doze de sucuri acidulate de la branduri cunoscute, ai 26% mai multe șanse să dezvolți diabet de gradul doi.

Cea mai îngrijorătoare stastistică legată de consumul de băuturi cu zahăr a fost publicată într-un studiu al profesorului Gitanjali Singh de la Școala Friedman pentru Știința Nutrițională și Politică din cadrul Universității Tufts din Boston, SUA. Rezultatele detaliate au fost publicate de Medical News Today. După ce a agregat 62 sondaje din perioada 1980 – 2010, din 51 de țări, efectuate pe 611.971 de persoane referitoare la impactul sucurilor cu zahăr asupra sănătății, concluziile au fost clare.

Conform estimărilor echipei conduse de Singh, în 2010, la nivel global, au murit 184.450 de persoane din cauza consumului de sucuri precum Coca Cola, Pespi, Fanta, Mirinda, 7Up, Sprite, Red Bull, alte energizante și nu numai. Consumul acelor băuturi a dus la 133.000 de decese din diabet, 45.000 din cauza unor afecțiuni cardiovasculare și 6.450 de decese din cancer. Mai îngrijorător este faptul că efectele negative sunt mai evident la copii, comparativ cu adulți.

Cum reacționează corpul tău la consumul de Coca-Cola, în timp real

coca cola

Explicațiile de mai jos pleacă de la un studiu al cercetătoarei Wade Meredith și detaliază reacția corpului tău la consumului unei doze de 330 mililitri de Coca-Cola în următoarea oră de după consum. Dacă este prima oară când auzit de riscurile consumului de zahăr, intenționat sau nu, aceste informații s-ar putea să ți se pară SF. Din păcate, ar trebui să funcționeze ca un avertisment. Cu un pic de noroc, te vor ajuta să te lași.

Din prisma modului în care îți influențează activitatea cerebrală din creier și centrii de plăcere, efectul este ”comparabil cu cel al heroinei”, a afirmat cercetătorul britanic Niraj Naik după ce a analizat datele lui Wade Meredith. Acest efect este provocat aproape exclusiv de cantitatea de zahăr din suc. Ca referință, o Coca Cola este atât de dulce încât, în mod natural, organismul tău ar trebui să o respingă și să te facă să vomiți, imediat după ce ți-a intrat în organism. Corpul tău este păcălit din cauza acidului fosforic care ameliorează senzația de dulce, dar nu și efectele cantității de zahăr.

În primele zece minute după ce ai băut o doză de Coca Cola, aproape 10 lingurițe de zahăr îți intră în organism dintr-un foc. În 20 de minute, nivelul de insulină din sânge explodează, iar ficatul face ore suplimentare pentru a converti excesul de zahăr în grăsime cât poate de repede. Când fructoza este transformată de ficat, procesul poate duce la o rezistență la insulină. Aceasta este o problemă specifică obezității și poate duce la diabet de gradul doi sau la probleme de inimă.

În aproximativ 40 de minute după ce ți-ai consumat doza, cafeina din Coca Cola începe să-și facă simțite efectele. Absorbția în organism a acestui alcaloid se încheie, iar pupilele ți se dilată. Tensiunea arterială crește, iar în acele momente, ficatul eliberează toată grăsimea acumalată în organism. Receptorii de adenozină din creier împiedică reacția naturală a corpului tău de a deveni amețit. Coca-Cola România

După alte cinci minute, dopamina sau hormonul fericirii este eliberată în creier. Cafeina este un psihostimulant și un anxiolitic potent, din acest puncte de vedere, se comportă ca heroina. În aceste momente ar trebui să te simți grozav, curajos, energic, fără emoții.

În 60 de minute, acidul fosforic din băutura acidulată ajunge în intestinul tău subțire și începe să colecteze magneziu, calciu și zinc. Acest proces îți grăbește metabolismul, iar în combinație cu îndulcitorii artificiali, va duce la o eliminare masivă de calciu prin urină. Cafeina ar trebui să te facă să urinezi mai des în următoarea perioadă, iar în acest proces, vei pierde magneziu, zinc și calciu care ar fi trebuit, în alte condiții, să-ți ajungă în oase.

Efectele se vor resimți pentru cel puțin două ore de la consumul de Coca Cola, dar când cafeina pleacă din organism, te vei simți ahtiat de energie și mai irascibil. Dacă ai consumat-o ca un energizant, te vei simți mai rău decât înainte să o fi băut.

Glucoză versus fructoză: ce te ”strică” din Coca Cola, Pepsi și alte sucuri

Glucoza este foarte importantă pentru sănătatea și energizarea organismului. Se arde foarte ușor, este meabolizată prin intermediul celor mai multe celule din corp și nu are rămășițe toxice. În plus, îți informează creierul că te-ai săturat și ar trebui să te oprești din consum.

Fructoza, pe de altă parte, este prezentă în sucroză sau zaharoză și este meabolizată exclusiv prin intermediul ficatului. Se comportă precum alcoolul, dar fără se îmbete. Ficatul o transformă în grăsimi rele care îți ajung în corp. Partea cea mai tristă nu este însă aceasta, ci faptul că nu-ți informează creierul să te oprești. Pentru că nu te informează că ”ești plin”, poți să bei o sticlă de doi litri de Coca Cola în câteva zeci de minute sau o oră cu consecințe grave și fără ”să te saturi”.

Fructoza nu se găsește însă doar în sucuri acidulate, ci și într-o sumedenie de mâncăruri procesate. Este prezentă chiar și în preparatele marcate ”light” sau ”consum de grăsime scăzut”. Fără fructoză ar avea un gust neplăcut și nu te-ar face să-ți dorești mai mult. Aceeași frcutoză o găsești și în fructe, dar natura a combinat-o acolo cu fibre, pentru ca absorbția de către organism să fie redusă, iar riscul la care te expui, infim.

Dacă te-ai decis că vrei să renunți la sucuri acidulate sau să le rărești, apucă-te să bei suc de lămâie sau limonadă făcută în casă. Apa plată este de asemenea o soluție sau apa minerală. Eventual, bucură-te de un ceai verde și încearcă să îndulceși orice cu ștevie sau alți îndulcitori naturali. Ideea este să cumperi cât mai puține răcoritoare, indiferent cum sunt promovate sau cât zahăr pretind că au.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele