Canalul de YouTube al Senatului României, suspendat: nu este prima oară când Șoșoacă reușește ”performanța”

Canalul de YouTube al Senatului României, suspendat: nu este prima oară când Șoșoacă reușește ”performanța”

YouTube a închis contul oficial al Senatului României, după mai multe sancțiuni provocate de declarațiile de la tribuna Parlamentului din partea senatoarei Diana Șoșoacă.

Până ieri, Senatul României avea un canal de YouTube pe care, de dragul transparenței față de cetățeni, erau transmise ședințe parlamentare. Din păcate pentru autoritățile române, respectiv canal se supune acelorași reguli ale YouTube pe care trebuie să le respecte și Selly, de exemplu. Asta înseamnă că, în orice moment, poate fi suspendat, ceea ce s-a și întâmplat.

Diana Șoșoacă a lăsat Senatul României fără YouTube

Scandalul care a dus la situația de acum a început în aprilie 2021, când senatoarea Șoșoacă, de la pupitrul Senatului, instiga la nepurtarea măștii de protecție. Acel episod a dus la primul avertisment din partea YouTube și l-am detaliat într-un material aici.

“Pagina YouTube a Senatului a fost închisă pentru anumite înregistrări video cu luări de cuvânt ale Dianei Şoşoacă, pentru că instigă, contrar politicii asumate de canalul respectiv, la nepurtarea măştii”, a spunea atunci Iulia Scântei, președintele Comisiei juridice a Senatului.

Deși s-a făcut atunci apel la decizia YouTube, acela a fost respins. Acum, la mijlocul lunii septembrie, situația s-a repetat, iar dezastrul a fost provocat tot de Șoșoacă. Nu se mai poate posta pe acel canal de YouTube cel puțin până pe 13 decembrie 2021. Ca referință, prima penalizare a fost de 7 zile, în aprilie.

Una peste alta, la momentul de față, Senatul României a rămas fără canal de YouTube. Nu mai poate posta sau actualiza pagina, nu-și mai poate menține nivelul de transparență pe care mulți jurnaliști și cetățeni obișnuiți și l-ar dori din partea instituțiilor statului român.

Dacă ești curios în privința declarațiilor senatoarei Diana Șoșoacă, acestea mai pot fi accesate pe site-ul Senatului. Cele din 7 aprilie le găsești aici, iar unele mai actuale sunt disponibile la această adresă.

„Activităţile de publicare de înregistări video şi de live streaming ale canalului de YouTube al Senatului României sunt suspendate pe o perioadă de 7 zile, începând cu data de 14 septembrie 2021, ora 18.58. Motivul invocat de YouTube pentru suspendarea contului este <medical misinformation> (dezinformare medicală), iar regula încălcată a fost <YouTube doesn’t allow claims about COVID-19 vaccinations that contradict expert consensus from local health authorities or the World Health Organization (WHO)> (YouTube nu permite afirmații despre vaccinarea anti-Covid-19 care sunt împotriva consensului experților din cadrul autorităților locale sau a Organizației Mondiale a Sănătății). Mai exact, este vorba despre o declaraţie politică a dnei senator Diana Iovanovici Şoşoacă, declaraţie care, conform YouTube, încalcă <Regulile comunităţii YouTube>”, se arată într-un comunicat al Senatului pe marginea subiectului.

youtube canal suspendat senatul româniei

Citește și: