Șoșoacă, luată în vizor de autorități: xenofobia, extremismul și promovarea conspirațiilor, sancționate

Șoșoacă, luată în vizor de autorități: xenofobia, extremismul și promovarea conspirațiilor, sancționate

Nu o dată, Diana Șoșoacă a făcut referire la criza medicală la nivel global cu formulări precum ”așa-zisă pandemie”, ”plandemie” sau ”mascarada pandemică numită Covid-19”. Astfel de practici ar putea fi pedepsite, în urma unui raport al comisiei juridice din Senat.

Pentru prima oară de când a ajuns să ocupe un loc în senatul României, comportamentul Dianei Șoșoacă ar putea fi sancționat. Cel puțin aceasta este inițiativa Comisiei juridice din Senat care își dorește sancționarea senatoarei pentru discurs homofob și extremist, pentru încălcarea legilor, dar și a ”normelor de bun-simț”. Particularitățile proiectului sunt detaliate într-un document preluat de G4Media.

Potrivit documentului, ”Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestei acuzații, sunt prezentate extrase din stenogramele mai multor ședința ale Senatului.

”Din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corespunzătoare demnității sale”, se mai arată în raportul comisiei juridice.

O parte importantă dintre argumentele comisiei juridice vizează modul în care senatoarea discută de pandemia de Covid-19. ”Totodată, în exercitarea dreptului la susținerea declarațiilor politice și adresarea de întrebări sau interpelări, doamna senator Iovanovici Șoșoacă manifestă consecvent de la tribuna Senatului, o atitudine negaționistă a pandemiei (reflectată în exprimări precum: „așa-zisă pandemie”/ „plandemie” / „mascarada pandemică numită COVID-19”) și folosește un discurs public prin care instigă populația la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară  pentru prevenirea și combaterea  Covid-19”, se mai arată în raport.

Momentan, nu este foarte clar dacă fosta senatoare AUR, actual senator independent, va avea în vreun fel de suferit de pe urma acestui raport. Un lucru este însă sigur, conform votului din comisie, ea a încălcat mai multe norme menționate din Regulamentul Senatului:

  • a) încălcarea dispozițiilor privind îndatoririle senatorului prevăzute de Constituție și de Legea privind statutul deputaților și al senatorilor;
  • c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului;
  • d) exercitarea abuzivă a mandatului de senator;
  • e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;

Eventualele sancțiuni sunt menționat în articolul 207 din Regulamentului Senatului și nu par ”dureroase”: ”Abaterile de la deontologia parlamentară se sancționează cu: a) atenționare; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvântului; d) îndepărtarea din sală pe durata ședinței; e) avertisment public-scris.”

Citește și: