Bitcoin, monedă oficială într-o țară importantă: care sunt riscurile portofelului digital și ale criptomonedelor

Bitcoin, monedă oficială într-o țară importantă: care sunt riscurile portofelului digital și ale criptomonedelor

Moneda digitală folosită doar într-un context digital ar putea fi un mijloc de plată real. Prima țară care a adoptat acest mod de plată, în mod oficial, este convinsă că va avea un efect pozitiv asupra cetățenilor.

Statul El Salvador este primul stat care folosește moneda Bitcoin ca mijloc legal de plată. Autoritățile apreciază, că  decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimise din străinătate. Criticii sunt de altă părere.  Ei avertizează că operațiunile de spălare de bani vor crește.

Președintele Nayib Bukele a făcut eforturi pentru a putea adopta criptomoneda ca monedă oficială de plată. El a declarat că decizia îi va ajuta pe cetățeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari. Aceasta este valoarea anuală a comisioanelor pentru remitențe.

Astfel că, alături de moneda oficială a statului, dolarul SUA, de acum, mediul de afaceri va trebui să accepte și moneda Bitcoin. Sondajele arată că cetățenii sunt îngrijorați de volatilitatea criptomonedei. Pentru a putea adopta legea, președintele statului a promis fiecărui cetățean 30 de dolari în Bitcoin. Atât va primi fiecare în schimbul semnăturii pentru portofelul  digital guvernamental.

El Salvador a achiziționat 400 de Bitcoini. Acest fapt a dus la o cotație a monedei digitale de 52.000 de dolari, din luna mai. Anul acesta, Bitcoin depășea 64.000 de dolari în aprilie, iar în mai a scăzut la 30.000 de dolari.

Ce părere au experții?

Experții cred ca această decizie va afecta discuțiile cu FMI. Statul încearcă să obțină un program de asistență financiară de peste un miliard de dolari. Analiștii sunt de părere că adoptarea monedei digitale va complica procesul.

Într-o țară cu probleme grave de corupție și crimă organizată noua monedă de plată poate doar să alimenteze operațiunile de spălare de bani. Asta este părerea specialiștilor, în ceea ce privește efectele pe care le va avea adoptarea monedei.

Economia țării depinde de banii trimiși de cei care lucrează în străinătate. Remitențele către El Salvator au reprezentat , în 2019, aproximativ o cincime din PIB.