Angajații de la Glovo se revoltă. Care este nemulțumirea lor

Angajații de la Glovo se revoltă. Care este nemulțumirea lor

Serviciul de curierat Glovo, foarte cunoscut acum și în România, are probleme mari la el acasă. Se pare că, angajații Glovo se confruntă cu unele nemulțumiri și sunt foarte porniți să le rezolve.

Serviciul de curierat Glovo s-a înființat în 2015 în Barcelona, Spania, de către doi tineri antreprenori. Acesta achiziționează și livrează produse, la cerere, prin aplicația proprie. În prezent compania a crescut și a reușit, în doar 6 ani de existență, să atragă investiții de 1,2 miliarde de dolari.

În România, această formă de curierat la cerere a pătruns în 2018. Ea a fost reprezentată de firma locală Glovoappro SRL, din București. În 2019 aceasta a înregistrat venituri de 6,6 milioane de euro. După doar un an, în 2020 Glovo România a avut venituri de 35 milioane de euro, adică de 5 ori mai mult decât în anul precedent.

Se pare că, angajații acestora nu sunt salariați la propriu. Ei lucrează la Glovo printr-o agenție de muncă temporară. Această formă de angajare este destul de controversată în Barcelona. Totuși este forma de angajare pe care societatea de curierat a ales să o folosească.

Angajații platformei se declară foarte nemulțumiți de acest fel de angajament. Ei susțin că nu le oferă drepturi depline, așa cum au angajații normali. Potrivit Sifted, curierii Glovo organizați de sindicate pentru drepturile angajaților și pentru drepturile curierilor și-au formulat anumite cereri. Cu aceste solicitări au intrat vineri în grevă.

Din păcate, nici legislația spaniolă privind curieratul nu îi avută deloc. Ea recunoaște lucrătorii platformei ca angajați, deși aceștia nu au un contract de muncă.

Care sunt cerințele curierilor de la Glovo?

Ei își doresc să aibă o asigurare mai bună pentru accidentele de muncă. De asemenea, o plată mai bună a concediului de maternitate și paternitate. Creșterea tarifelor pentru orele de muncă în perioade cu cerere ridicată sau vreme rea, este altă schimbare pe care o doresc ei. Printre doleanțe se mai numără și opțiunea de angajare pentru orice lucrător care dorește acest lucru.