Booking.com, platforma de vacanțe amendată de ruși. De ce au făcut asta

Booking.com, platforma de vacanțe amendată de ruși. De ce au făcut asta

Platforma de rezervări Booking.com are probleme cu autoritățile ruse. Ea pare să creeze discuții intense în ceea ce privește politica de prețuri.

Autoritățile rusești au amendat joi platforma de rezervări de spații de cazare Booking.com. Cauza este faptul că aceasta face abuz de poziție dominantă de piață. Amenda se ridică la 175 milioane de dolari. Astfel de măsuri restricționează concurența și afectează interesele hotelierilor, susțin autoritățile ruse.

Pe cine au mai amendat rușii în aceeași zi?

Tot joi, un tribunal din Rusia a amendat Twitter, Facebook şi WhatsApp. Aceștia au fost amendați pentru că nu au stocat datele utilizatorilor ruși pe serverele locale, așa cum prevede legislația rusă. Twitter a primit o amendă de 17 milioane de ruble, Facebook a fost taxată cu 15 milioane de ruble iar WhatsApp cu 4 milioane de ruble.

Se pare că, legislația rusă, adoptată în 2014, impune ca datele personale ale utilizatorilor ruși să fie stocate pe serverele locale. În caz contrar platformele sociale vor suporta consecințele.

Autoritatea anti monopol de la Moscova a anunțat că compania cu sediul în Olanda trebuie să plătească o amendă de 13 miliarde de ruble. Instituția acuză faptul că Booking.com a interzis hotelurilor și pensiunilor din Rusia să-și ofere serviciile la prețuri mai scăzute pe alte platforme.

În 2020, Curtea Federală de Justiţie din Germania a stabilit că platformele de rezervări, nu pot interzice hotelurilor partenere să ofere prețuri mai scăzute pe propriile lor site-uri.

Și în Italia, Booking.com este cercetată pentru evaziune fiscală. Ea este suspectată că nu a plătit TVA. Este vorba de 150 de milioane de euro pentru perioada 2013 – 2019. În ceea ce privește platforma, reprezentanții acesteia au confirmat că sunt cercetați și spun că intenționează să coopereze cu investigatorii.

Autoritățile Italiene au mai demarat și alte anchete de anvergură în ultimii ani. Google, Apple, Facebook, Amazon și Airbnb sunt cei care au mai fost cercetați de ei.