02 mart. 2020 | 11:07

NASA îți arată legătura dintre coronavirus și reducerea poluării din China

ACTUALITATE
NASA îți arată legătura dintre coronavirus și reducerea poluării din China
NASA Earth Observatory Joshua Stevens

Noile imagini din satelit publicate de NASA îți arată că acest coronavirus are și un efect pozitiv în China, chiar dacă doar temporar.

Coronavirusul este încă o amenințare pentru populația planetei, însă epidemia are și un efect pozitiv în statul chinez. Noile imagini din satelit oferite de NASA arată că nivelul de poluare din China a scăzut de la izbucnirea epidemiei.

Motivul este unul destul de simplu: activitatea umană de pe teritoriul țării a scăzut destul de mult. Pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus, activitatea de producție a mai multor fabrici a fost oprită, iar transportul a fost restricționat. Milioane de cetățeni chinezi au fost carantinați, iar orașele au fost blocate. Astfel, principalele surse de poluare din statul chinez n-au mai dăunat aerului de pe suprafața sa.

NASA a publicat o serie de imagini din satelit care îți arată cât de tare a scăzut poluarea din aer în China datorită coronavirusului.

Epidemia de coronavirus contribuie la scăderea poluării din China

NASA și satelitele de monitorizare a poluării ale Agenției Spațiale Europene(ESA) au detectat scăderi semnificative ale dioxidului de azot (NO2) în China. Acesta este un gaz nociv emis de autovehicule, centrale electrice și fabrici industriale.

Între 1 și 20 ianuarie, imaginile arată un nivel mai mare de dioxid de azot în aer, însă între 10 și 25 februarie, urmele de gaz sunt aproape invizibile. Poți vedea asta în imaginile următoare:

nasa coronavirus poluare

„Este prima dată când am văzut o scădere atât de dramatică într-o zonă atât de vastă pentru un eveniment specific”, a spus Fei Liu, un cercetător al calității aerului din cadrul Goddard Space Flight Center al NASA.

Poluarea tinde să scadă în jurul Anului Nou chinezesc, întrucât multe întreprinderi se închid pentru sărbători. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că această scădere este mai mult decât un efect al acestei perioade a anului, ci mai degrabă a epidemiei de coronavirus.

Potrivit agenției spațiale americane, scăderea nivelului de poluarea a fost cea mai vizibilă, inițial, în Wuhan, orașul în care a început, de altfel, epidemia.