02 mart. 2020 | 10:50

Un București irespirabil: Ministerul Mediului, în ședință de urgență din cauza poluării

ACTUALITATE
Un București irespirabil: Ministerul Mediului, în ședință de urgență din cauza poluării

Poluarea din București a atins cote maxime. La Ministerul Mediului a fost convocată o ședință de urgență pentru a fi analizate cauzele și pentru a se găsi soluții.

Luna martie a început în București cu niveluri extrem de ridicate ale poluării. Platformele neoficiale au raportat cote record în multe zone din Capitală. Datele culese de airly.eu și aerlive.ro au arătat că senzorii au fost dați peste cap începând de duminică seara.

În noapte de duminică spre luni, spre exemplu, s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900 până la 1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen).

Ședință de urgență la Ministerului Mediului din cauza poluării din București

Luni dimineața, spre exemplu, la stația de lângă Lacul Morii erau raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 – mult peste limita admisă de OMS. La PM10, un alt indice după care se măsoară poluare, senzorii înregistrau depășiri de 476% peste limita maxim admisă.

De altfel, pe rețelele de socializare mulți bucureșteni au postat poze din trafic. La prima vedere, pare o dimineață cu ceață, însă e vorba, de fapt, de un nivel extrem de ridicat al poluării.

Autoritățile susțin că poluarea ar putea proveni, de fapt, de la unele arderi din jurul Bucureștiului. Posibil ca unele să fie arderi de cauciuc, potrivit unor obiceiuri străvechi care presupun arderea unor materiale în ajunul Postului Paștelui. De asemenea, fumul ar putea proveni și de la arderile de la gropile de gunoi.

Printre substanțele identificate în aerul din București se numără Monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Toate depășeau cu între 5 și 28% nivelul maxim de poluare.

După ședința de urgență de la Ministerul Mediului, ministrul demis Costel Alexe a spus că gradul crescut de poluare cu particule înregistrat în noaptea de duminică spre luni în București a fost cauzat de incendiul de la Gara de Nord, plus arderi necontrolate de gunoaie și cauciucuri. Oficialul a vorbit despre ”suspiciuni de activități industriale care poluează noaptea în București și Ilfov”.