12 feb. 2020 | 17:23

NASA caută astronauți pe care să-i trimită pe Lună: ce condiții trebuie să îndeplinească

ACTUALITATE
NASA caută astronauți pe care să-i trimită pe Lună: ce condiții trebuie să îndeplinească

NASA pornește căutările pentru o nouă serie de astronauți care vor contribui la proiectul prin care omul ar ajunge pe Lună și pe Marte.

Agenția spațială americană are planuri ambițioase. Prin programul Artemmis, vrea să trimită din nou oameni pe Lună până în 2024. Pentru asta are nevoie de mai mulți astronauți în echipa sa.

Potrivit agenției, începând cu anii ’60, a selectat aproximativ 350 de persoane pe care le-a antrenat ca astronauți pentru misiunile sale spațiale. În prezent, are un personal de doar 48 de astronauți. NASA spune că va avea nevoie de mai mulți pentru lucrurile mărețe care urmează, în special în ceea ce privește misiunile viitoare din spațiu, cu echipaj la bord.

Generația precedentă a avut 11 astronauți, care au absolvit în ianuarie. Aceștia au fost selectați dintre 18.000 de persoane, o cantitate record de aplicanți.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a ajunge astronaut NASA

Agenția spațială a anunțat și condițiile pe care fiecare aplicant trebuie să le îndeplinească pentru a fi luat în considerare.

În primul rând, candidatul pentru post trebuie să aibă neapărat cetățenie americană. În al doilea rând, fiecare trebuie să aibă un master într-un domeniu STEM: acronimul este folosit pentru a descrie domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică.

Condițiile NASA nu se încheie aici. De asemenea, candidații trebuie să aibă cel puțin doi ani de experiență profesională sau cel puțin 1.000 de ore de pilotaj în aeronave cu jet. În plus, candidații vor trebui să treacă și un test fizic.

NASA se așteaptă să selecteze următoarea generație până la jumătatea anului 2021. Candidații vor începe apoi un program de pregătire de doi ani la Johnson Space Center din Houston, Texas.

Agenția spațială intenționează să stabilească o explorare lunară durabilă până în 2028. Apoi, se va orienta către Marte, unde speră să poată trimite primii oameni până la jumătatea anilor 2030. Iar unul dintre aceștia ar putea fi chiar un candidat care aplică anul acesta.