13 mart. 2020 | 13:00

NASA dezvăluie că fără Elon Musk nu își poate îndeplini cu succes misiunile

ACTUALITATE
NASA dezvăluie că fără Elon Musk nu își poate îndeplini cu succes misiunile

NASA are planuri ambițioase pentru perioada care urmează, dar, cel mai probabil, nu le poate duce la bun sfârșit fără Elon Musk și compania sa, SpaceX.

Potrivit unui nou raport al agenției spațiale americane, misiunea prin care urmărește să pună din nou omul pe Lună are probleme. Este vorba despre Space Launch System (SLS), racheta agenției care ar urma să trimită astronauții pe suprafața Lunii în 2024. Numai că, potrivit raportului, racheta a depășit deja bugetul alocat, cu vreo două miliarde de dolari și nici măcar nu e gata. De altfel, raportul arată și faptul că agenția e în urmă cu câțiva ani cu construirea rachetei.

În comparație, SpaceX, compania lui Elon Musk, pare că reușește să facă o treabă mai bună decât NASA, cel puțin la acest capitol. În prezent, SpaceX este compania care livrează în mod regulat încărcătură către Stația Spațială Internațională pentru NASA. De asemenea, planurile companiei lui Elon Musk de a trimite oameni în spațiu în mai 2020 par destul de realizabile.

„Lupta continuă a NASA cu gestionarea costurilor și programului Programului SLS poate avea un impact asupra obiectivelor ambițioase ale agenției pentru programul Artemis”, se arată în raport.

NASA are planuri ambițioase pe Lună

Prin programul Artemis, agenția spațială americană vrea ca omul să poată pună din nou piciorul pe suprafața Lunii. Rămâne de văzut dacă îi va și reuși până la data pe care a anunțat-o deja.

Totuși, mai are câteva planuri pentru satelitul natural al Pământului.

A ales deja primele cercetări științifice pe care să le deruleze în cadrul misiunii de pe Lună. Vrea, în primul rând, să observe vremea spațială și să monitorizeze radiațiile solare. Pentru asta, va folosi două instrumente performante. Unul dintre ele a fost dezvoltat de NASA iar cel care va monitoriza radiațiile Soarelui a fost construit chiar de Agenția Spațială Europeană.