Se prelungește vara cu o lună: cât de gravă a ajuns încălzirea globală

Se prelungește vara cu o lună: cât de gravă a ajuns încălzirea globală

Temperaturile de pe întregul mapamond au explodat în ultimii ani, iar incendiile de vegetație confirmă consecințele devastatoare ale încălzirii globale.

Australia se confruntă cu o criză climatică fără precedent. Autoritățile specializate pe protecția mediului și pe meteorologie sunt convinse că vara anului 2020 va fi mai lungă cu aproximativ o lună decât vara calendaristică, cea care este luată ca referință pentru această perioadă.

Într-un raport publicat de The Independent, oamenii de știință își arată îngrijorarea despre din cauza încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Acestea s-au reflectat într-o creștere semnificativă a temperaturilor medii în ultimii ani, dar problema majoră ține de faptul că acest trend nu pare să se domolească prea curând.

În timp ce țara se luptă pentru a se reface după incendiile catastrofale care au mistuit-o până de curând, acest nou studiu evidențiază efectele situației de urgență climatică. Nu mai există niciun dubiu, sezonul cald este acum, în medie, cu o lună mai lung decât era acum 50 de ani. Comparativ cu iarna, vara este de două ori mai lungă. Din păcate pentru amatorii de sporturi de iarnă, respectivul anotimp s-a micșorat cu aproximativ trei săptămâni.

„Descoperirile noastre nu reprezintă o proiecție a viitorului, ci ne prezintă ceea ce se întâmplă chiar acum”, a spus Richie Merzian, expert climatic de la Institutul din Australia. Cu alte cuvinte, cercetătorii sunt îngrijorați atât de situația actuală, cât și de faptul că trendul nu este sub nicio formă unul optimisti. Lucrurile vor merge din rău în mai rău și sunt șanse mari ca temperaturile aflate în creștere să ducă la noi incendii în vara care urmează.

Ca referință, incendiile începute în luna octombrie în Australia au fost de o anvergură fără precedent pentru populația de pe întregul mapamond. În regiune, au murit 34 de oameni, dar fauna a suferit o pierdere infintesimal mai mare, de aproximativ un miliard de animale native. Peste 2500 de locuințe au fost distruse.