Elon Musk spune că Soarele poate alimenta întreaga civilizație

Elon Musk spune că Soarele poate alimenta întreaga civilizație

Într-un tweet recent, Elon Musk a sugerat că cu toții îi putem aduce un omagiu puternicului glob care ne menține planeta în viață. Musk a spus că Soarele – acel „reactor de fuziune liber pe cer” – poate alimenta întreaga civilizație.

Energia solară trece pe lista multor dintre planurile pe termen lung ale lui Musk și, pe măsură ce scade costul tehnologiei solare, șeful companiei SpaceX și Tesla va investi probabil și mai mult. Acesta trimite un mesaj puternic altor lideri de afaceri și comunități din întreaga lume. Comentariile lui Musk atrag atenția și asupra unor fapte interesante despre energia solară, precum și despre experimente de fuziune nucleară.

În sens tehnic, tweet-ul lui Musk este, desigur, corect: Soarele este un reactor de fuziune natural, care extrage o cantitate de neînțeles de energie. Pământul, care este protejat de o atmosferă groasă, dar locuibilă, activată de propria noastră sursă de energie internă – dinamul rotativ al miezului nostru de fier topit – este singura planetă interioară cu protecție adecvată împotriva soarelui.

Mercur și Marte au fost ambele distruse de radiațiile cosmice, chiar dacă Marte este mult mai departe decât Pământul. Venus, înfășurată în echivalentul atmosferic al unei role de izolație din fibră de sticlă, este ca o mașină neagră parcată în soarele arzător, într-o zi fierbinte și însorită.

Câtă energie iese cu adevărat din reactorul de fuziune nucleară care dă viață sistemului solar?

Răspunsul implică un prefix metric despre care probabil nu ai auzit niciodată: 385 yotta watts – sau de aproximativ 3,85 ori – 10 până la puterea 26. Dintre acestea, aproximativ două treimi lovesc Pământul după o călătorie de 92 de milioane de mile. Aceasta înseamnă că orice discuție despre puterea Soarelui trebuie să includă, de asemenea, un moment reverent pentru atmosfera noastră.

Chiar și așa, cantitatea pe care o face este încă extrem de puternică. După cum confirmă școala agricolă a Universității din Tennessee: „Dacă toată energia Soarelui care lovește suprafața Pământului numai în Texas ar putea fi transformată în electricitate, ar fi de până la 300 de ori puterea totală a tuturor centralelor din lume”. Asta sună cu adevărat fabulos.

Dacă cel mai mare reactor de fuziune nucleară planificat de om până în prezent – ITER, la 500 de megawați bruți în teorie – ar fi el însuși centrul unui sistem solar, Pământul său ar fi la o distanță minusculă.

Cum putem folosi Soarele ca energie electrică

Ca și în cazul investițiilor timpurii ale lui Musk în mașini electrice de masă, el a făcut acum niște investiții importante și esențiale în energie solară, pentru a se asocia cu stocarea bateriei Tesla. Musk poate face furori cu declarațiile sale incendiare pe Twitter, dar modul în care studiază și investește în tehnologie este destul de simplu.

Musk a identificat bateriile drept punctul central al mașinilor electrice și a decis să producă baterii mai bune. El a identificat depozitarea ca fiind un punct important în industria în plină expansiune a surselor regenerabile de energie din întreaga lume și a început să adapteze soluții de baterii care pot funcționa pentru aceste rețele.

În acest caz, comentariul lui Musk despre Soare a fost determinat de un fan care a împărtășit știrile recente, că acest cost al proiectului pentru energia solară este acum cea mai ieftină sursă de energie din istorie.

Imaginează-ți un viitor apropiat în care dragostea lui Musk pentru spațiu și energie solară se combină într-o rețea solară pe orbita joasă a Pământului, de exemplu, modul în care mulți sateliți sunt deja alimentați de panouri solare.

Mai ales cu salturi înainte în transmisia wireless a energiei, viitorul include cu siguranță o mulțime de zile însorite.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: