02 iun. 2020 | 18:44

Elon Musk „le dă peste nas” rușilor după lansare: disputa cu șeful agenției spațiale din Rusia

ACTUALITATE
Elon Musk „le dă peste nas” rușilor după lansare: disputa cu șeful agenției spațiale din Rusia

Misiunea prin care SpaceX și NASA au reușit să trimită astronauți la bordul ISS a avut succes. După lansare, Elon Musk a avut ceva de zis la adresa Rusiei.

Șeful SpaceX este recunoscut pentru glumele și atacurile subtile către anumite persoane pe care le face, de obicei pe Twitter. De data aceasta, Musk a „profitat” de conferința de presă de după misiunea prin care a reușit să trimită doi astronauți NASA în spațiu, la bordul navel sale Falcon 9.

De fapt, Elon Musk a așteptat aproximativ șapte ani să facă o glumă la adresa rușilor. „Trambulina funcționează”, a spus Musk în conferința de presă, ca răspuns la o declarație mai veche a lui Dmitry Rogozin, șeful Roscosmos, agenția spațială din Rusia.

Elon Musk „le dă peste nas” rușilor

Ca să înțelegi mai bine, ai nevoie de context:

În 2014, Rogozin critica Statele Unite, spunând că ar putea să-și „livreze astronauții către ISS folosind o trambulină”. Se referea aici la faptul că SUA au trebuit să se bazeze pe nave spațiale ruse pentru a lansa astronauți în spațiu din 2011.

Acum, în cadrul misiunii denumite Demo-2, SpaceX a reușit, pentru prima dată în istoria sa, să trimită la Stația Spațială Internațională doi astronauți, cu propria rachetă Falcon 9 și capsula Crew Dragon. A devenit, în același timp, prima companie privată care a reușit să facă acest lucru. După reușită, Musk nu s-a putut abține și le-a dat peste nas rușilor, arătând că „trambulina funcționează”. A explicat în cadrul conferinței că este vorba despre o glumă.

Nu e prima dată când cei doi au ceva de spus unul despre altul. Într-un interviu recent, Rogozin îl acuza pe Musk că ar avea intenții ascunse în spațiu. Astfel, planul său de a trimite bombe nucleare pe Marte este doar un pretext pentru a putea trimite arme nucleare americane în spațiu, fără ca nimeni să știe. Șeful Roscosmos numește ideea inumană și spune că, eventual, ne va distruge planeta.

Potrivit șefului SpaceX, căldura generată de bombe ar putea determina ca gheața de la polii planetei să se topească și să elibereze dioxid de carbon în atmosferă. Acest lucru ar declanșa un efect de seră rapid care ar ridica temperatura și presiunea aerului până când ar ajunge la valori care să poată susține viața umane.