China vrea să cucerească Marte: planurile care sfidează actuala criză

China vrea să cucerească Marte: planurile care sfidează actuala criză

China are planuri pentru anul acesta. Vrea să cucerească Marte și pregătește prima misiune a Guvernului de la Beijing pe Planeta Roșie.

China e considerată punctul zero al pandemiei de coronavirus, dar pare că, între timp, a depășit criza. Chinezii încearcă să-și vadă de viață și au început să-și reia nu numai activitățile cotidiene, dar și planurile mărețe. Beijingul vrea să cucerească Marte anul acesta.

Pregătește prima misiune pe Planeta Roșie, unde vrea să trimită în premieră o sondă și un mic robot. Practic, Beijingul vrea să reușească ce au reușit americanii de la NASA. Planurile mărețe sunt programate anul acesta.

China vrea să cucerească Marte

Chinezii au programată prima misiune pe Marte în luna iulie.

”Obiectivul nostru era trimiterea sondei pe Marte în 2020. Acest mare proiect progresează după cum era prevăzut şi vizăm o lansare în iulie”, arată specialiștii chinezi.

Chinezii susțin că ar avea nevoie de şapte luni pentru parcurgerea distanţei dintre Terra şi Marte, iar sonda chineză nu va ajunge la destinaţie mai devreme de anul 2021. Distanţa e undeva la 55 de milioane de kilometri. Proiectul Beijingului are și un nume: sonda se numește ”Tianwen” (ceea ce în traducere înseamnă”Întrebări către cer”).

Demersul are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marţiană, să atingă suprafaţa ”planetei roşii” şi să amplaseze pe solul marţian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor. E prima misiune a Chinei pe Planeta Roșie, în condițiile în care statul asiatic a mai realizat o operaţiune similară doar pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roţi, numit ”Iepurele de jad”.

Performanța cu adevărat notabilă a venit abia anul trecut, când a trimis un rover pe suprafaţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială.

Cum spuneam, pionieri în misiuni pe Marte sunt americanii. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte şi urmează să-l lanseze în luna iunie pe al cincilea, numit ”Perseverance”. Acesta va ajunge la destinaţie în februarie 2021.

Etichete: