Ce este biletul de sănătate și de ce bucureștenii nu vor putea beneficia de el

Ce este biletul de sănătate și de ce bucureștenii nu vor putea beneficia de el

Probabil a ajuns și la tine vestea că în Cluj, locuitorii pot obține un “bilet de sănătate” cu ajutorul cărora pot merge cu autobuzul, iar asta doar în schimbul a 20 de genoflexiuni, timp de două săptămâni.

Biletul este denumit simbolic „Bilet de Sănătate” și face parte dintr-o acțiune lansată cu ocazia Săptămânii Europene a Sportului.

Biletul astfel procurat este valid pentru o călătorie în reţeaua de transport public a oraşului, în zona urbană. Pentru emiterea acestor bilete, a fost amplasat un robot inteligent în staţia de autobuz Memorandumului Sud, care va funcționa pe tot parcursul celor două săptămâni.

Soluția este bună. De ce nu ar putea funcționa în București?

Dacă clujenii pot face sport pentru un „Bilet de Sănătate”, zilnic, în intervalul orar 05.00- 23.00, de ce nu ar putea și bucureștenii?

Veșnica întrecere între cele două orașe ar putea lua proporții reale, dacă tot vorbim de săptămâna sportului. Însă problema este că bucureștenii ar pierde imediat cursa.

De ce? Probabil nu o să te surprindă răspunsul.

Tot procesul din spatele inițiativei este simplu: cei care fac corect 20 de genuflexiuni în faţa roboţelului, timp de 2 minute, primesc pe loc de la tonomat, un bilet de autobuz.

Robotul are un soft care emite biletul după ce a identificat, cu ajutorul unei camere video, dacă solicitantul biletului a efectuat toate genoflexiunile corect.

Acum, încearcă să-ți aduci aminte de aglomerația din București, și nu doar de trafic, și sigur o să-ți vină în minte o imagine cu un autobuz plin de oameni înghesuiți în el.

Dacă te mai gândești și la graba cu care oricare dintre noi ne mișcăm prin oraș și la graba cu care urcă toată lumea în autobuz, cele două minute impuse ca timp limită nu mai par atât de puține.

Doar vrei să urci primul în așa fel încât să poți să-ți alegi locul din toate cele două colțuri ale autobuzului rămase neocupate. De unde timp să stai două minute?

Dar să spunem că ai putea face cele 20 de genoflexiuni în stație, adică lângă trotuarul îngust și circulat în continuu, unde este foarte posibil ca cineva nu prea atent, că doar se grăbește, să dea peste tine. Probabil nu vei fi atât de dispus să o mai faci și a doua oară.

În plus, hai să recunoaștem, dacă tot vrei să faci 20 de genoflexiuni, de ce ai mai lua autobuzul, când abia ți-ai făcut încălzirea potrivită pentru un mic jogging sau o tură de alergat până la magazinul din colț unde tot voiai să ajungi cu autobuzul?

În cele din urmă, poate că m-am răzgândit. Dacă amplasăm un roboțel în stații, e posibil să nu te mai plictisești când aștepți zeci de minute să vină autobuzul potrivit. Și cine știe? Poate că într-o lună de procurat în acest fel biletul de autobuz, am avea cu toții gambele puternice și o rezistență fizică ceva mai mare.

În termeni mai serioși, inițiativa este una cu totul benefică și chiar lăudabilă, nimic de contestat din acest punct de vedere.

Însă, până să ne imaginăm că ar putea fi implementată și în capitală, ar trebui să luăm în calcul niște indici de fezabilitate. Iar, până la noi modificări, mai bine facem o vizită în Cluj, dacă vrem să încercăm noua schemă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: