Atenție, români! Ți se poate ridica mașina în aceste condiții. Proprietarii rămân fără mașini dacă fac această greșeală

Atenție, români! Ți se poate ridica mașina în aceste condiții. Proprietarii rămân fără mașini dacă fac această greșeală

București are o problemă imensă cu mașinile abandonate. De acum aceasta ar putea fi rezolvată. Dar mare grijă șoferi.

Proprietarii de mașini din sectorul 2 al capitalei au început să primească somații de la poliția locală pentru a-și muta mașinile abandonate pe spațiul public.

Somația oferă un termen de 10 zile, timp în care proprietarul își poate muta vehiculul. În caz contrar, acesta va fi considerat abandonat și va fi ridicat de pe spațiile publice. În acest caz, proprietarii își vor putea recupera mașina doar în urma achitării taxelor aferente și costurilor datorate primăriei.

Legea a devenit mai dură încă de la sfârșitul lunii iunie.

Noua legislație cuprinde reglementări referitoare la perioada de neutilizare a vehiculelor, care a fost redusă la jumătate: de la 1 an la 6 luni.

Proprietarii trebuie să facă rapid dovada achitării amenzilor și a efectuării ITP-ului. Mașinilor cu număr de înmatriculare străin li se aplică aceleași reguli, transmite Profit.ro.

Prevederile legii au intrat în vigoare la finele lunii iunie, dar pentru proprietarii mașinilor a mai existat un răgaz de 30 de zile, timp în care Guvernul ar fi trebuit să modifice și completeze normele metodologice de aplicare a legii.

Noua lege a fost inițiată de parlamentari USR pentru a facilita aplicarea Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniului public sau privat al statului, îngreunată până acum de neclarități ale legii.

”Din cauza acestor lacune legislative, în foarte multe orașe din România rămân mii de vehicule abandonate care ocupă spații de parcare ce ar putea fi folosite de alte vehicule ce participă activ la mobilitatea cetățenilor. De exemplu, doar în București se află aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități din varii motive. Și în Brașov, conform autorităților locale, există aproximativ 300 de autovehicule abandonate încă neridicate, iar în Galați, doar anul acesta, printr-un acord făcut între Poliția Locală și Primărie au inceput să se ridice vehiculele abandonate pe domeniul public al statului”, arată autorii noilor prevederi

Aceștia au mai adăugat că, dat fiind numărul mare de etape pe care autoritățile sunt obligate să le parcurgă, se ajunge ca procesul de ridicare a unui singur vehicul să dureze până la 4 luni.

Modificările legislației fac referire la o completare a definiției termenului ’’vehicule fără stăpân”, pentru a include și vehiculele înmatriculate în străinătate.

De asemenea, dacă vehiculele rămân neutilizate în spațiul public pentru mai mult de 6 luni, proprietarii vor fi sesizați de autorități pentru mutare. În cazul restituirii vehiculului, se introduce obligația pentru proprietarul/deținătorul legal de a face nu doar dovada achitării taxelor auto și impozitelor, dar și a amenzilor, precum și dovada efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somației de la primărie.

Noile prevederi mai stabilesc că în termen de 10 zile de la data comunicării somației, dacă proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somației primite, vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, și urmează a fi valorificat prin vânzare, în funcție de starea în care se prezintă.

Deși Guvernul nu a modificat încă normele de aplicare a legii, Poliția Locală din Sectorul 2 a emis recent o serie de somații pentru automobile care, în mod evident, se află parcate pe spațiul public, în general pe trotuare, de foarte mult timp.

”Vă somăm ca în termen de 10 (zece) zile de la data afișării prezentei, să ridicați vehiculul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al municipalității”, se arată în somație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: