Aceste cifre îți arată haosul și aglomerația de la metroul din București

Aceste cifre îți arată haosul și aglomerația de la metroul din București

Dacă locuiești în București, n-ai cum să nu observi haosul de la metrou, în special cel de la orele de vârf. Pe baza datelor Metrorex, au venit și niște cifre oficiale în acest sens.

Metroul bucureștean a devenit extrem de aglomerat. De ani de zile nu s-au mai făcut investiții majore, linia din Drumul Taberei întârzie, iar în tot acest timp, Capitala s-a tot aglomerat. Mulți tineri din provincie aleg Bucureștiul pentru studii și apoi loc de muncă.

Aglomerat este, într-adevăr, și pe străzi, dar nici în subteran, lucrurile nu stau mai bine. Deși vin la intervale rezonabile, trenurile sunt supraaglomerate, în special la orele dimineții și seara, când mulți bucureșteni ies de la serviciu.

Pe baza datelor Metrorex, a fost făcut un clasament al celor mai aglomerate stații de metrou. Există o comparație făcută între anul 2014 și anul 2019. Iar diferențele sunt uriașe.

Cele mai aglomerate stații de la metroul din București

În 2019, cea mai aglomerată stație de metrou a fost Aurel Vlaicu, potrivit datelor centralizate de Crosspoint de la Metrorex. E, cumva, de înțeles, din moment ce majoritatea clădirilor de birouri sunt situate în nordul Capitalei. Zeci de mii de oameni circulă zilnic cu metroul pentru a ajunge acolo la serviciu.

Datele de pe 2019 arată, însă, și o schimbare radicală față de 2014. În urmă cu aproape șase ani, Piața Sudului era cea mai aglomerată stație de metrou. La Aurel Vlaicu, anul trecut, s-au înregistrat 8,1 milioane  călătorii, în creştere cu 46% faţă de 2014, când se clasa pe locul opt în topul staţiilor de metrou.

Schimbările apărute în clasamentul celor mai aglomerate staţii de metrou arată, de fapt, spre ce zone s-au îndreptat investitorii din zona imobiliarelor. Astfel, creşterea de la Aurel Vlaciu este direct proporţională cu cea a stocului de birouri din zonă din ultimii ani, numărul de angajaţi din zonă ajungând în 2019 la peste 120.000.

Locul doi în topul celor mai aglomerate staţii se află Piaţa Sudului, urmată de Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii.

Stații de metrou Metrorex București