Ce a existat înainte de Big Bang? Răspunsuri uimitoare de la un câștigător de Nobel

Ce a existat înainte de Big Bang? Răspunsuri uimitoare de la un câștigător de Nobel

Înainte de Big Bang, când universul nostru a început să se extindă rapid, este posibil să fi existat un univers anterior al cărui loc l-am luat.

Sir Roger Penrose, matematician și fizician al Universității din Oxford, care tocmai a câștigat Premiul Nobel pentru munca în domeniul găurilor negre, a sugerat că universul nostru nu a fost primul care a existat, relatează The Telegraph. Și, a adăugat el, nici acesta nu va fi ultimul.

„Big Bang-ul nu a fost începutul”, a spus Penrose, potrivit sursei. „A existat ceva înainte de Big Bang și acel lucru este ceea ce vom avea în viitorul nostru”. În viziunea lui Penrose, un univers va continua să se extindă până când întreaga sa materie se va descompune, în cele din urmă. Și apoi, în locul său, va începe unul nou.

„Avem un univers care se extinde încontinuu și toată masa se descompune și, în această teorie nebună, acel viitor îndepărtat devine Big Bang-ul unui alt eon”, a spus el, potrivit The Telegraph.

Dovada ideii sale este ceea ce Penrose numește “Hawking Points”: rămășițele găurilor negre dinaintea Big Bang-ului care au supraviețuit propriilor universuri, dar sunt acum la sfârșitul duratei lor de viață, scurgând radiații pe măsură ce se estompează în nimic.

„Așadar, Big Bang-ul nostru a început cu ceva care era viitorul îndepărtat al unui eon anterior și ar fi existat găuri negre similare care se evaporă, prin evaporarea Hawking”, a adăugat Penrose, „și vor produce aceste puncte pe cer, pe care le numesc Puncte Hawking”.

Scala de timp pentru evaporarea completă a unei găuri negre este imensă, posibil mai lungă decât vârsta universului nostru actual, făcându-le aproape imposibil de detectat. Cu toate acestea, Sir Roger crede că acum sunt observabile găurile negre „moarte” din universuri anterioare sau „eoni”. Dacă este adevărat, s-ar dovedi că teoriile lui Hawking erau corecte.