05 mart. 2018 | 13:01

Stephen Hawking susține că știe ce a fost înainte de Big Bang

ACTUALITATE
Stephen Hawking susține că știe ce a fost înainte de Big Bang
Newsweek

Dacă n-ai mai auzit de ceva vreme o veste venită din partea lui Stephen Hawking, fizicianul te va surprinde cu o noutate despre Big Bang.

Big Bang este momentul zero al universului, când dintr-un punct infinit de mic, de dens și de fierbinte, a luat naștere Universul de astăzi. Dacă lucrurile sunt relativ clare de aici încolo, e totuși problematic de aflat.

Cu toate acestea, Stephen Hawking are un răspuns. Acesta a fost intervievat de către Neil deGrasse Tyson, în cadrul unei emisiuni pentru National Geographic Channel. Fizicianul a fost întrebat ”ce a fost înainte să fie totul”, iar răspunsul său se bazează pe teoria ”fără frontiere” din fizică.

Conform lui Hawking, condiția frontierelor Universului este că acesta nu are nicio limită. Pentru a înțelege mai bine teoria, ar trebui să pui mâna pe o telecomandă universală și să apeși butonul de derulare înapoi. Pe măsură ce faci asta, Universul se va contracta și va avea dimensiuni din ce în ce mai reduse. Dacă derulezi înapoi cei 13,8 miliarde de ani de existență, ajungi la începutul Universului.

În acest moment, ai un punct subatomic cunoscut ca singularitate, în care legile spațiului și timpului nu mai funcționează așa cum le știm. Cele două concepte nu au existat în forma cunoscută înainte de Big Bang. Totuși, axa timpului se micșorează la infinit pe măsură ce Universul devine din ce în ce mai mic și nu ajunge la pun punct clar de pornire.

Hawking e de părere că timpul era ”curbat” la acel moment, deoarece ”se apropia constant de 0 dar nu ajungea niciodată acolo”. Cu alte cuvinte, ”nu a existat un Big Bang care a produs ceva din nimic. Asta e doar perspectiva oamenilor despre Univers.”

Hawking a mai scris despre teoria fără fără limite și susține că ”evenimentele dinainte de Big Bang nu sunt definite, deoarece nu avem vreun mod de a măsura ce s-a întâmplat atunci. Deoarece evenimentele dinainte de Big Bang nu au consecințe observaționale, acestea pot fi scoase din discuție și putem vorbi despre timpul care începe odată cu nașterea Universului.”