Papa Francisc susține că evoluția și teoria Big Bang sunt adevărate

Papa Francisc susține că evoluția și teoria Big Bang sunt adevărate

Papa Francisc a făcut o serie de comentarii pe care experții le consideră importante pentru încetarea ”pseudo-teoriilor” cu privire la creaționism.

Papa a discutat la Pontifical Academy of Sciences despre mai multe teorii, afirmând că teoriile științifice nu sunt incompatibile cu existența unui creator, considerând că, de fapt, acestea necesită un asemenea element.

Papa Francisc a mai afirmat că ”atunci când citim despre Creație în Geneză, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu era un magician cu o baghetă și că putea să facă orice, dar lucrurile nu stau așa”. Acesta mai adaugă faptul că teoria Big Bang, pe care astăzi o considerăm ca fiind la originea existenței Universului, nu contrazice intervenția unui creator divin, ci o necesită.

Biserica Catolică are o reputație îndelungată cu privire la poziția anti-știință, încă de pe vremea când Galileo Galilei a suferit persecuții, fiind nevoit să își retragă teoria ”eretică”, conform căreia Pământul se rotește în jurul Soarelui.

Cu toate acestea, Papa Francisc merge pe linia progresivă, instituită de Papa Pius al XII-lea, care a deschis drumul către acceptarea ideilor evoluției și a Big Bang-ului. În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea a mers chiar mai departe, sugerând că evoluția este ”mai mult decât o ipoteză”, fiind ”un fapt dovedit”, arată independent.co.uk.

Și mai recent, însă, Papa Benedict al XVI-lea pare să fie mers pe linia design-ului inteligent, ideea conform căreia selecția naturală este insuficientă pentru a explica gradul de complexitate a lumii. Asociatul său, Cardinalul Schoenborn, a scris în 2005 că ”evoluția în sensul unui strămoș comun ar putea fi adevărată, dar evoluția în sensul neo-Darwinian, un proces neghidat și neplanificat, nu este reală”.

Cu toate că existe divergențe de dogmă între fostul și actualul Papă, asta nu l-a împiedicat pe Papa Francisc să aclame meritele teologice ale Papei Benedict al XVI-lea, atunci când a dezvăluit un bust de bronz al acestuia, la sediul academiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: