Premiul Nobel pentru Fizică 2020: cine sunt câștigătorii din acest an

Premiul Nobel pentru Fizică 2020: cine sunt câștigătorii din acest an

Comitetul Nobel a anunțat marți, 6 octombrie, câștigătorii din acest an ai Premiului Nobel pentru Fizică. Juriul a decis să premieze cercetările făcute pentru “cele mai întunecate mistere ale universului”.

Premiul Nobel pentru Fizică a fost câștigat anul acesta de cercetătorii Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez. Ei au fost premiați pentru descoperirea faptului că un obiect invizibil și extrem de greu guvernează modul în care orbitează stelele în centrul galaxiei noastre. O gaură neagră supermasivă este singura explicație cunocută în prezent.

S-a plecat tot de la teoriile lui Einstein, iar Roger Penrose, de la University of Oxford a inventat metode matematice ingenioase pentru a explora teoria generală a relativității.  El a dovedit, între altele, că teoria generală a relativității este o predicție robustă a formării găurilor negre.

Premiul Nobel pentru Fizică 2020

Ceilalți doi laureați ai premiului Nobel pentru Fizică din acest an, germanul Reinhard Genzel şi americanca Andrea Ghez, au fost premiaţi pentru „descoperirea unui obiect supermasiv în centrul galaxiei noastre”. Anunţul a fost făcut cu întârziere, pentru că „a durat ceva până am luat legătura cu laureaţii”, a spus secretarul Comitetului. „Cele mai întunecate mistere ale universului”, după cum a spus, au fost în prim-plan şi anul acesta.

„Sper că pot inspira alte femei în domeniu. Este un domeniu care oferă multe satisfacţii şi, dacă eşti pasionat, pot fi făcute multe lucruri”, a spus Andrea Ghez după anunțarea câștigătorilor.

Valoarea premiului Nobel este de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărţit, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu. Fizica a fost primul domeniu menţionat de Alfred Nobel în testamentul lui din 1895. La finalul secolului XIX, mulţi considerau fizica ca cea mai importantă dintre ştiinţe şi, probabil, Nobel a văzut-o la fel. Propriile lui cercetări au fost strâns legate de fizică.

Premiul Nobel pentru Fizică este acordat de Academia regală de ştiinţe din Suedia. Sezonul 2020 va continua miercuri, cu premiul pentru Chimie. Laureatul premiului Nobel pentru Literatură va fi anunţat pe 8 octombrie, iar pentru Pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 12 octombrie.

Toate anunţurile vor fi transmise prin streaming – AICI. 

Anul acesta, ceremonia de înmânare a premiilor nu va avea loc la Stockholm, din cauza pandemiei, iar fiecare laureat îşi va primi diploma şi medalia în ţara în care se află. Este pentru prima dată în 76 de ani când ceremonia nu va avea loc.

Citește și: