Samsung Galaxy S10 n-are cea mai tare funcție de pe Android

Samsung Galaxy S10 n-are cea mai tare funcție de pe Android
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Samsung Galaxy S10 e un smartphone premium foarte bun, dar nu-i perfect. După ce-am aflat cum se descurcă în fața lui iPhone Xs (spoiler: prost), acum aflăm despre alt lucru enervant.

Samsung Galaxy S10 folosește Android Pie cu interfața One UI dezvoltată de Samsung. Android Pie vine însă cu două funcționalități excepționale pentru siguranța ta, dar și pentru timpul tău. Prima se numește Project Treble și e efortul Google de-a face actualizarea mai rapidă a dispozitivelor. Cea de-a doua este Seamless System Updates (SSU).

SSU presupune că și când telefonul instalează o actualizare tu îl poți folosi fără probleme. Din păcate, SSU e o funcționalitate opțională pentru producătorii de telefoane, iar Samsung Galaxy S10 n-are așa ceva, pentru că Samsung a decis că nu-i nevoie.

Samsung nu e singurul producător care nu oferă SSU și, în general, cei care folosesc Android stock sau cât mai aproape de stock o implementează. Totuși, era un efort de dezvoltare care avea justificare pentru utilizatorii de Samsung Galaxy S10. Fără ea, când telefonul își face o actualizare, tot se închide și pentru câteva minute (sau zeci de minute) devine inutil.

Cum funcționează pe alte telefoane opțiunea pe care Samsung Galaxy S10 n-o are

SSU e preluată de Google de la Chrome OS, sistemul său de operare pentru laptopuri. De fiecare dată când dispozitivul – în acest caz, telefonul – primește o actualizare, o instalează în fundal, astfel încât să nu existe downtime. Soluția pe care o folosește Google presupune că există două partiții de sistem: una online, una offline, iar actualizarea e instalată pe cea din urmă cât tu încă folosești telefonul.

Când faci un restart post-instalare, pur și simplu ai deja telefonul actualizat și timpul a fost redus considerabil. O problemă a soluției SSU e că ocupă spațiu de stocare (aproape dublu). Însă Samsung Galaxy S10 – în orice versiune – are cel puțin 128 GB la care mai adaugi și un card microSD de până la 512 GB, așa că asta nu era neapărat o problemă.

Deocamdată, Samsung Galaxy S10 are Android Pie. În toamnă, Google va introduce o nouă versiune a sistemului de operare. Speranța e că Samsung va reuși să livreze actualizarea repede – poate la fel de repede ca în cazul Galaxy Note 9 – cu sau fără SSU, care ți-ar fi economisit ceva timp și nervi.

Citește și:
Sursa: SamMobile