13 dec. 2019 | 12:03

De ce Agenția Spațială Europeană trimite un robot în spațiu să facă curățenie

ACTUALITATE
De ce Agenția Spațială Europeană trimite un robot în spațiu să facă curățenie

Deși pare una destul de simplă la prima vedere, misiunea pentru care Agenția Spațială Europeană va trimite un robot în spațiu este ceva mai complexă.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat lansarea unui proiect care va reduce considerabil riscurile pentru toate misiunile din spațiu. Misiunea se numește ClearSpace-1 și are ca scop principal colectarea deșeurilor spațiale.

Astfel, vor trimite în spațiu un robot cu patru brațe care va strânge fragmentele nefolositoare de nave spațiale și sateliți din spațiu.

Primul pas îl reprezintă colectarea unui fragment în formă de con dintr-o fostă rachetă ESA, ajunsă în spațiu în 2013. Dacă totul va funcționa conform planului, robotul va fi trimis din nou în spațiu, pentru obiecte mai mari. Cu timpul, ESA speră că va ajunge să colecteze mai multe bucăți de deșeuri în același timp.

De ce e nevoie de un robot care să facă curățenie în spațiu

De-a lungul timpului, tehnologia a evoluat considerabil și odată cu ea și capacitatea omului de a trimite obiecte în spațiu pentru a înțelege mai bine cum funcționează Universul în care trăim. Anul 1957, a marcat începutul cuceririi spațiale, odată cu lansarea satelitulu Sputnik 1. De atunci, tot mai multe noi obiecte de pe Pământ ajung în spațiu. Potrivit estimărilor, în total există cam 170 de milioane de deșeuri spațiale.

Totuși, de aici se naște o problemă care dă bătăi de cap astronauților. Acum, există prea multe deșeuri spațiale în spațiul cosmic. Este un termen general care se referă la orice bucată non-funcțională de hardware care plutește în spațiu. Poate cuprinde sateliți scoși din uz sau fragmente de rachete sau alte nave spațiale. De asemenea, trebuie luat în considerare și faptul că acestea nu plutesc în mod pașnic, ci se mișcă – de multe ori cu viteza unui glonț. Astfel, un robot trimis în spațiu să reducă numărul acestora are foarte mult sens.

Acestea creează probleme pentru explorarea spațială. Deoarece se mișcă atât de repede, chiar și cea mai mică bucată de deșeu cosmic reprezintă o amenințare enormă pentru alți sateliți și nave spațiale. Astfel, toate misiunile spațiale riscă să fie afectate de această problemă.

ESA va începe să lucreze la acest proiect în 2020. Vor parcurge o serie de teste pe orbita joasă, înainte de lansarea oficială a misiunii, în 2025.