Premieră medicală: doctorii au conectat o proteză direct la nervii mâinii

Premieră medicală: doctorii au conectat o proteză direct la nervii mâinii
Sursa foto: Victor Tangermann

Doctorii din Suedia au reușit, într-o premieră mondială, să conecteze o mână-proteză direct la nervii din antebrațul unei femei. Aceasta din urmă a putut astfel să își miște degetele cu ajutorul minții și chiar să simtă senzații tactile.

Acest pas este unul crucial în medicină. Proteza de față este foarte diferită față de protezele care există deja pe piață și care se bazează adeseori pe plasarea de electrozi la exteriorul pielii. Cercetătorii de la Chalmers University of Technology și de la firma de biotehnologie Integrum AB au creat o mână prostetică în cadrul unui proiect european ambițios, DeTOP, de dezvoltare a protezelor pentru membrele lipsă.

Chirurgii au reușit să conecteze o mână-proteză la mâna unei femei cu ajutorul implanturilor de titan. Ei au conectat o serie de 16 electrozi direct la nervii și mușchii mâinii ei. În acest mod, femeia a putut să își controleze mâna cu ajutorul minții, îndeplinind diverse sarcini – cum ar fi legarea șireturilor și să tastarea la laptop. „Descoperirea tehnologiei noastre constă în a permite pacienților să folosească interfețe pentru a-și controla proteza, putând concomitent să perceapă senzații acolo unde contează, în viața de zi cu zi”, a explicat cercetătorul Ortiz Catalan, de la Chalmers University of Technology.

Posibilitatea de a conecta dispozitive electronice direct la sistemul nervos uman dă naștere unor moduri noi și extraordinare de a interacționa cu tehnologia. Cercetătorii suedezi au arătat într-un videoclip felul în care femeia care a beneficiat de implant poate să își flexeze brațul virtual pe ecranul unui computer chiar înainte ca mâna fizică să fie instalată.

Dacă până acum, ideea unor membre de roboți, asemenea celor din Star Wars și din Neuromancer, părea o utopie SF, acum acest lucru devine realitate. Acum, asemenea proteze cyborg există, doar că nu sunt valabile la scară largă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurism
Etichete: