Adevărul despre oamenii care pot percepe câmpurile magnetice

Adevărul despre oamenii care pot percepe câmpurile magnetice

Multe animale, precum păsările și țestoasele, sunt capabile să se orienteze în spațiu pentru că pot percepe câmpurile magnetice ale Pământului. Până acum, se credea că oamenii nu pot face și ei acest lucru, dar un studiu arată că s-ar putea să ne fi înșelat în tot acest timp.

„Pentru prima dată au fost observate în rândul oamenilor răspunsuri clare la schimbările câmpurilor magnetice”, a explicat biologul Michael Winklhofer, de la Carl von Ossietzsky University of Oldeburg, care nu a luat însă parte la studiu, potrivit Gizmodo. „Chiar dacă câmpul magnetic nu a fost perceput conștient în rândul persoanelor din experiment care au prezentat reacții în creier la câmp, studiul invită [alți oameni de știință] să urmărească cercetarea, pentru a înțelege mecanismul prin care câmpurile magnetice declanșează activitatea neuronală.

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat scanările creierelor unor oameni ținuți într-o cameră închisă, în care a fost generat un câmp magnetic care se schimba. Atunci când câmpul își schimba direcția, anumite părți din activitatea din creierele unor participanți păreau să se schimbe și ele.

Există însă și un defect în acest studiu – participanții nu aveau idee că creierele lor răspundeau la niște schimbări simulate ale polilor magnetici ai Pământului. Tocmai de aceea, cercetătorii nu știu încă dacă descoperirile lor au cumva vreun substrat fiziologic sau de comportament.

„Un lucru este să găsești o schimbare subtilă în activitatea creierului ca răspuns la un câmp magnetic slab, și altul să arăți că oamenii chiar pot detecta și folosi informațiile câmpurilor magnetice într-o manieră semnificativă”, a zis biologul Kenneth Lohmann, de la University of North Carolina, care, deși nu a participat la studiu, crede că rezultatele sunt „fascinante și provocatoare”.

Cercetătorii din spatele studiului cred că oamenii capabili să perceapă câmpurile magnetice au un fel de abilitate vestigială, moștenită de la strămoșii de acum mult timp. Pentru a se stabili însă un motiv concret, mai este nevoie să se facă cercetări.

Sursa: Futurism