Omul care vrea să crească organe umane în animale

Omul care vrea să crească organe umane în animale
Sursa foto: The Conversation/Shutterstock

Nenumărați oameni așteaptă să primească un organ donat. Soluția pentru a pune capăt așteptării ar putea fi creșterea de organe în interiorul altor animale.

Cercetătorul Juan Carlos Izpisua Belmonte, care conduce două laboratoare, folosește tehnologia CRISPR pentru a crește organ umane în interiorul porcilor. Acest lucru ar putea ridica probleme etice destul de importante.

Într-unul din laboratoarele lui Belmonte, codul genetic al unui șoarece a fost editat astfel încât șoarecele să aibă capacitatea de a crește organe de șobolan atunci când este injectat cu celule stem de șobolan. Această reușită l-a făcut pe Belmonte să spere că va putea crește organe umane în interiorul porcilor. Doar că nu e atât de simplu precum la șoareci, din moment ce diferențele dintre oameni și porci sunt mult mai mari decât diferențele dintre șoareci și șobolani.

„Eficiența șoarece-șobolan este destul de bună”, a zis Belmonte. „Eficiența om-porc nu este atât de mare. Așa că asta este o problemă”. Cercetătorii din laboratoarele conduse de Belmonte continuă să încerce să găsească o soluție, dar rămân însă dileme etice. „Ar fi oribil să ne imaginăm o formă a conștiinței umane închisă în corpul unui animal”, a subliniat directorul de la Department of Cell and Tissue Engineering din cadrul Montpellier University Hospital and Medical School din Franța, John De Vos.

Cercetările din trecut arată că șoarecii injectați cu celule din creiere umane au ajuns să fie mai deștepți decât șoarecii simpli. Belmonte a zis însă că nu are rost să ne îngrijorăm, întrucât editările genelor cu tehnologia CRISPR sunt suficient de precise pentru a nu afecta creierul unui porc.

Einstein a făcut cercetări de bază în fizică”, a zis Belmonte, încercând să explice siguranța cercetărilor sale. „Dar s-a decis la nivel de țară ca acele descoperiri să fie folosite pentru a bombarda Hiroshima – nu la nivelul oamenilor de știință.”

Citește și:
Sursa: Futurism