VIDEO Telefonul Nokia pe care cineva a instalat Windows și un joc

Poate că telefoanele Lumia nu mai sunt atât de populare, mai ales că au și fost abandonate de către Nokia, dar asta nu înseamnă că nu există, în continuare, o comunitate importantă în jurul acestora.

Unul dintre lucrurile pe care probabil nu le-ai mai văzut până acum, în legătură cu telefoanele Nokia, este instalarea unei variante de desktop a Windows pe acestea. Youtuber-ull Wall SoGB a reușit să facă asta, dar și să ruleze primul joc din seria Fallout pe telefon.

Microsoft a abandonat telefoanele cu Windows, dar a oferit comunității un cadou important. Uneltele necesare pentru cei pasionați de modificări au fost oferite public, așa că oricine are cunoștințe și dorință poate să schimbe sistemul de operare al unui dispozitiv Lumia. În cazul de față, vorbim despre rularea Windows 10 pe ARM, pe un Lumia 950 XL.

Windows pe ARM este încă într-o fază incipientă și a fost creat pentru a funcționa pe procesorul Snapdragon 835. Telefonul de față are un cip chiar mai vechi de atât, modelul Snapdragon 810, alături de 3 GB de memorie RAM. Cu toate că e considerabil mai lent decât primul Windows pe Snapdragon, e încă utilizabil.

Având în vedere că nici Fallout și nici Steam nu rulează nativ pe arhitectura ARM a procesoarelor, jocul a trebuit să folosească emularea x86 pentru a funcționa. Cu ajutorul unui mouse și a unei tastaturi conectate la telefon, chiar te poți bucura de un joc pentru desktop pe smartphone.

E și mai impresionant dacă iei în calcul faptul că tot ansamblul software rulează direct pe hardware-ul pus la dispoziție de telefon. Nu e vorba nici de o mașină virtuală și nici de un container cu ajutorul căruia să se facă treaba.

Citește și: