10 iun. 2019 | 15:30

Planul care-ți arată că NASA e un pic disperată să fie din nou populară

ACTUALITATE
Planul care-ți arată că NASA e un pic disperată să fie din nou populară

NASA se chinuie de peste 45 de ani să mai trimită astronauți pe Lună, iar acum are un plan care să te facă să uiți că va mai dura un pic până va reuși.

Începând cu 2020, agenția spațială va deveni și una, parțial, de turism. NASA te va lăsa să ajungi la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), în calitate de turist. „Hotelul” din spațiu va fi, după cum te așteptai, destul de scump. Dacă vrei să dormi înăuntrul Stației Spațiale Internaționale, va trebui să scoți 35.000 de dolari pe noapte pentru asta.

Dar în această sumă nu intră și costul călătoriei. „Biletul” dus-întors va costa semnificativ mai mult, aproape 60 de milioane de dolari. Cel mai probabil, Stația Spațială Internațională nu va fi plină de turiști prea curând. Banii pe transport vor merge către companiile private care ar urma să folosească navele spațiale pentru a-i trimite pe aceștia la bordul ISS, SpaceX și Boeing.

ISS va fi deschisă pentru „astronauți privați”, care vor putea petrece până la 30 de zile la bordul acesteia. Principalele companii care lucrează la capsule care ar urma să transporte oameni spre Stația Spațială Internațională și înapoi sunt Boeing și SpaceX, compania lui Elon Musk. Din acest motiv, cele două se vor ocupa de selecția turiștilor. De asemenea, va trebui să le ofere acestora un training specific, necesar zborului în spațiu.

Motivul pentru care NASA te lasă să mergi ca turist pe ISS

Toată chestia ar putea fi doar o modalitate prin care NASA speră să-și sporească popularitatea. E greu de crezut că vor exista foarte mulți oameni dispuși să cheltuie o asemenea sumă de bani, fie și pentru câteva nopți în spațiu.

Pe de altă parte, surprinzător sau nu, nici NASA nu are resurse nelimitate de bani. Comercializarea Stației Spațiale Internaționale ar putea reprezenta o modalitate prin care agenția americană ar putea reduce din costurile anuale.

NASA plănuiește să trimită oameni pe Lună până în 2024, deci are nevoie de cât mai mulți bani pentru această misiune ambițioasă. Problema banilor urmează să fie și mai mare, după ce administrația prezidențială a anunțat bugetul pe anul fiscal 2019. Donald Trump plănuiește să taie finanțările care se duc spre Stația Spațială Internațională până în anul 2025.