Sateliții din proiectul SpaceX vin cu o problemă la care nu te așteptai

Sateliții din proiectul SpaceX vin cu o problemă la care nu te așteptai

SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a lansat recent 60 de sateliți, ca parte a proiectului prin care ar urma să ofere internet planetei.

Constelațiile de sateliți create de om ar putea avea și un efect negativ. Acestea ar face tot mai dificilă observarea stelelor de pe cer, spun astronomii.

Proiectul SpaceX este numit Starlink și a început cu lansarea a numai 60 de sateliți care urmează să distribuie internet către Pământ. Totuși, compania lui Elon Musk nu se va opri aici. Plănuiește să cosntruiască o mega constelație, alcătuită din 12.000 de sateliți.

Imaginile din timpul lansării, surprinse de pe Pământ, au încântat privirile tuturor.

Chiar și astronomii s-au declarat încântați de spectacol. Totuși, ca oameni de știință, aceștia s-au văzut nevoiți să avertizeze asupra impactului negativ pe care aceste constelații le-ar putea avea. Ca rezultat, acestea ar putea interfera cu observarea stelelor de pe cer. Aparent, lansarea unui număr mare de sateliți ar schimba felul în care arată cerul noaptea, spune Cess Bassa, astronom la Netherlands Institute for Radio Astronomy.

Pe cine afectează numărul mare de sateliți

Bineînțeles, Elon Musk nu susține această teorie. Acesta a menționat că sateliții nu vor fi vizibili atunci când vor fi stele pe cer. Potrivit estimărilor sale, după  ce toți sateliții vor fi lansați, numai 15 dintre ei vor putea fi observați. De asemenea, aceștia nu-și vor face apariția decât pe o durată de trei sau patru ore, după apus și înainte de răsărit.

Oamenii de știință țin să îl contrazică. Cess Bassa susține că între 70 și 100 sateliți vor fi de fapt vizibili pe cer după finalizarea proiectului.

Pe lângă implicațiile legate de estetică, acești sateliți i-ar putea încurca pe astronomi. Cu cât numărul acestora crește, cu atât le va fi mai greu oamenilor de știință să-i „ocolească”. Iar 12.000 este cu siguranță un număr suficient de mare.

Sursa: The Guardian