Cele mai sigure mașini pe care le poți conduce. Modelul în care nu a murit nimeni niciodată

Cele mai sigure mașini pe care le poți conduce. Modelul în care nu a murit nimeni niciodată

O mașină sigură este extrem de importantă pentru oricine, mai ales dacă iei în considerare accidentele rutiere care se întâmplă zilnic.

În 2018, România a avut cele mai multe victime rezultate din accidente rutiere dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. Cu 96 de morți per milion de locuitori, țara noastră a depășit cu mult media UE, care a fost de 49 de oameni la un milion de locuitori. Acestea ar putea fi o consecință a drumurilor proaste sau a inconștienței conducătorilor auto. Indiferent de motiv, cert e că ne trebuie mașini sigure pentru a ne proteja.

Există mai multe criterii după care să vezi dacă o mașină este suficient de sigură, potrivit Institutului de Asigurare a Siguranţei pe Autostrăzi (IIHS) din Statele Unite.

Așadar, cel mai bun semn că mașinile sunt suficient de sigure sunt testele de impact. Astfel, verifică rezultatele acestor crash tests înainte să cumperi o mașină, pentru a-ți face o idee despre cât de rezistentă e. Ia în considerare atât testele care simulează de impacturi frontale, cât și laterale.

Alte aspecte importante sunt și acoperișul și tetierele. Acoperișul trebuie să fie unul puternic, pentru a diminua riscul în cazul unei rostogoliri. De asemenea, tetierele sunt importante pentru reducerea riscului unor vătămări la nivelul gâtului.

O altă idee bună e să verifici și dacă modelul pe care plănuiești să-l cumperi a avut rechemări în service în trecut, pentru a te asigura că nu vei avea probleme.

Cea mai sigură mașină din lume

IIHS a alcătuit un top al celor mai sigure mașini ale anului 2019. Pe primele două locuri stau Honda Insight și Hyundai Elantra. Producătorul coreean Kia are mai multe mașini în top, printre care și modelele Forte, Niro sau Optima. Și Subaru pare să stea destul de bine la acest capitol, cu modelele Crosstrek, Impreza sau WRX. Din top nu lipsește nici producătorul german BMW, cu seria 5.

Aparent, există în lume și o mașină sigură la bordul căreia nu a murit nimeni niciodată. Este vorba despre modelul XC90 de la Volvo, care nu ar fi fost implicată în vreun accident auto în care pasagerii să-și piardă viața.

Prima generație a acestui model a fost lansată în 2002. Volvo XC90 a obținut cele mai bune scoruri din lume în urma testelor Euro NCAP și primit cinci stele din cinci. Ca punctaje, mașina a obținut 97% pentru protecția ocupanților adulți, 87% pentru protecția pasagerilor copii și 100% din punctajul alocat sistemelor de asistenta șofer.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: