Poate cea mai sigură mașină: niciun om n-a murit în aceasta

Poate cea mai sigură mașină: niciun om n-a murit în aceasta

În urmă cu doi ani, inginerii de la Volvo promiteau să aibă construită în 2020 „mașina în care nu va muri nimeni”. Sunt pe drumul cel bun, întrucât nicio persoană nu și-a pierdut viața în modelul Volvo XC90. Prima generație a fost lansată în anul 2002.

„Nimeni nu va muri sau va suferi răni grave într-o mașină Volvo în anul 2020. Dacă v-ați întâlni cu inginerii suedezi, veți vedea că oamenii nu exagerează cu absolut nimic. Nu spun lucruri în care nu cred”, mărturisea Lex Kerssemakers, CEO-ul biroului american al celor de la Volvo, într-un interviu acordat celor de la CNN în 2016.

Încă de la prima generaţie lansată în 2002 şi până în prezent, nici un om nu a murit în SUV-ul Volvo XC90 pe drumurile din Marea Britanie. Astfel, Volvo XC90, mașina care a obținut cinci stele din cinci posibile la testele EuroNCAP, este considerată „cea mai sigură din lume”.

Modelul se bucură de cele mai noi tehnologii de siguranță, printre care amintim frânarea autonomă de urgenţă (AEB) sau nelipsiții senzori de menținere a benzii. Conform statisticilor, prezența AEB reduce cu până la 38% riscul de accidente.

De remarcat sunt și camerele de luat vederi capabile să vadă chiar și pe întuneric, dar și camerele cu senzori care detectează prezența pietonilor. În multe cazuri, dacă șoferul nu reacționează, treaba este preluată de mașină care frânează automat.

Conform datelor raportate de laboratorul independent Thatcham Research, Volvo XC90 a fost declarată cea mai sigură din Marea Britanie. Deși modelul a fost vândut în peste 50.000 de unități din 2002 și până în prezent, niciun șofer sau pasager nu și-a pierdut viața în urma vreunui accident auto în care să fie implicat XC 90.

Punctajul obținut de ce-a de-a doua generație Volvo XC90 la testele EuroNCAP este: 97% pentru protecția ocupanților adulți, 87% în ceea ce privește protecția copiilor, 72% pentru protecția pietonilor și 100% din punctajul alocat sistemelor de asistenta șofer.

Nici în Statele Unite ale Americii Volvo XC90 nu stă rău. Potrivit datelor Institutului de Asigurări pentru Siguranța pe Autostrăzi, există nouă modele de vehicule – inclusiv Volvo XC90 – în care nimeni din Statele Unite nu a murit în cei trei ani  ai cercetării, din 2009 și până în 2012.

În ceea ce privește marca Volvo, trebuie să știi că din 2010 aparține chinezilor de la Zhejiang Geely Holding, cel mai mare constructor auto privat din China. Totuși, sediul central al companiei a rămas în Suedia. Tranzacţia a fost evaluată la acel moment la suma de 1,3 miliarde de euro. Astăzi, compania cu 94.000 de angajați la nivel mondial are o cifră de afaceri ce depășește 412 miliarde de dolari.

Citește și:
Etichete: