Ce știam despre expansiunea Universului s-a dovedit fals (în rău)

Ce știam despre expansiunea Universului s-a dovedit fals (în rău)

Faptul că Universul se află într-o continuă expansiune nu e o surpriză, știm asta, de la Edwin Hubble, de vreo 100 de ani. Ce nu știm, însă, e viteza cu care se întâmplă acest lucru iar oamenii de știință par să fi descoperit că este mai mare decât anticipau.

Rata de expansiune a Universului, numită constanta Hubble, a fost foarte dificil de determinat de-a lungul timpului, iar fiecare studiu pare să ajungă la un rezultat diferit.

O echipă de cercetători britanici și italieni a descoperit o nouă modalitate prin care să măsoare viteza cu care Universul se extinde, folosind, pentru prima dată în acest scop, quasarii.

Un quasar se presupune a fi una dintre cele mai luminoase obiecte din Univers. Se formează în urma procesului prin care o gaură neagră înghite gazul interstelar din jurul său. În timp ce materia este absorbită, emisii puternice de raze ultraviolete sunt vizibile, făcând astfel quasarii foarte ușor de depistat.

Oamenii de știință au folosit date de la 1.600 de quasari și au reușit să înregistreze modul în care Universul s-a extins, urmărind cum quasarii s-au îndepărtat unii de alții de-a lungul timpului.

Rezultatele, publicate în revista Nature Astronomy, au arătat că viteza de expansiune a Universului e mult mai mare decât se credea înainte.

Accesta este un studiu încă în fază incipientă, iar astronomii vor trebui să investigheze amănunțit datele pentru a găsi o explicație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Forbes