05 mai 2019 | 09:20

Cum poți păstra laptele proaspăt fără pasteurizare

ACTUALITATE
Cum poți păstra laptele proaspăt fără pasteurizare

Mulțumită tehnicii pasteurizării și frigiderelor, ne putem bucura de lapte pentru perioade extinse de timp, de două-trei săptămâni.

Oamenii de știință de la compania australiană Naturo au spus însă că au descoperit o nouă tehnică, prin care laptele ar putea rămâne proaspăt până la 60 de zile. Tehnica celor de la Naturo nu implică tratamente termice, ca în cazul pasteurizării. Mai mult, reușește să conserve culoarea și gustul laptelui de parcă ar fi fost mult direct înainte de a fi consumat.

Există însă o problemă – nu se cunoaște exact metoda prin care oamenii de știință de la Naturo au realizat acest lucru, cel mai probabil din motive de confidențialitate. CEO-ul companiei, Jeff Hastings, a spus însă că procesul se bazează pe o serie de tehnologii deja existente pe piață.

„Pasteurizarea este un proces destul de agresiv – [laptele este încălzit la temperatura de] 72 de grade Celsius, [este ținut acolo timp de 15 secunde] – și pentru laptele omogenizat este mai departe manevrat cu asprime, dacă vreți, printr-un proces numit omogenizare”, a zis Hastings. „Noi nu facem acele lucruri”.

Procesul de la Naturo ar păstra durata de viață lungă a laptelui la raft și ar avea bonusul de a păstra gustul proaspăt al acestuia. Tratamentul secret de tratare a laptelui a fost deja aprobat de agenția guvernamentală Dairy Food Safety Victoria. Potrivit testelor, tehnica întrunește standardele necesare de eliminare a microorganismelor periculoase și patogenilor.

„Am verificat acea informație, că procesul pe care l-au găsit atinge [standardele]”, a subliniat Andrew Wildon, de la Dairy Food Safety Victoria. „[Metoda] este echivalentul sau chiar mai bună decât pasteurizarea”.

Procesul celor de la Naturo ar elimina mai mulți patogeni decât pasteurizarea chiar – inclusiv Bacillus cereus, o bacterie care rămâne uneori chiar și după pasteurizare. De asemenea, procesul conservă enzimele și vitaminele importante ale laptelui, care uneori se pierd când trec prin temperaturile ridicate ale pasteurizării.

Următorul pas pentru oamenii de știință australieni de la Naturo este să deschidă o fermă pilot, unde să poată produce 10 milioane de lapte pe an.