De ce e o idee proastă să dai banii pe vitamine și alte suplimente

De ce e o idee proastă să dai banii pe vitamine și alte suplimente
Sursa foto: Harvard Health

Mulți oameni aleg să ia din oficiu vitamine și suplimente alimentare, pe motiv că acestea ar putea să contribuie la creșterea imunității. Doar că mare parte din ei sunt deja destul de sănătoși și visează la o stare generală mai bună.

Știința arată însă că unele suplimente alimentare – precum beta carotenul, vitamina E și vitamina A – nu au cine știe ce rol important în prevenirea bolilor cronice în rândul oamenilor sănătoși. Ele au un rol doar în cazul în care oamenii au o deficiență anume și sunt nevoiți să le ia în urma recomandării doctorilor.

Cercetările arată că suplimentele alimentare ar putea face mai mult rău decât bine. Cercetătorul Saverio Stranges a luat parte la mai multe studii și teste clinice în care s-au examinat beneficiile și riscurile micronutrienților și suplimentelor alimentare, de tipul seleniului, în rândul mai multor populații din America de Nord și Europa.

Într-unul din aceste studii, Stranges și colegii săi au arătat că suplimentele cu seleniu nu ajută la prevenirea diabetului. Mai mult, în cazul oamenilor care aveau deja o dietă bogată în seleniu (precum cei din SUA), suplimentele respective păreau să crească riscul de apariție a diabetului. Există însă dovezi științifice care arată că modificările stilului de viață sunt mult mai eficiente. Printre modificări se numără îmbunătățirea calității dietei alimentare, creșterea nivelului de activitate fizică, renunțarea la fumat, dormitul cel puțin șapte ore pe noapte și minimizarea stresului.

„Mesajul este simplu: majoritatea suplimentelor cu previn bolile cronice sau mortalitatea”, a subliniat Stranges. „Utilizarea lor expansivă nu este justificată, și ar trebui evitate. Acest mesaj este valabil mai ales pentru populația generală, care nu are semne evidente de deficiențe de micronutrienți, care reprezintă majoritatea utilizatorilor de suplimente alimentare din Statele Unite ale Americii, Canada și alte țări”.

Așadar, dacă recent ți-ai făcut analize, iar doctorul ți-a recomandat să iei suplimente alimentare, ia-le liniștit. Dacă nu, cel mai probabil le iei degeaba.

Citește și: