De ce țigările cu vitamine sunt, până la proba contrarie, o mare țeapă

De ce țigările cu vitamine sunt, până la proba contrarie, o mare țeapă

Țigările cu vitamine sunt noua schemă vândută de companiile care susțin că sunt o alternativă mai bună decât pastilele.

„Soluția” este adusă de vaping și înlocuiește nicotina cu un cocktail de vitamine care se presupune că le asigură consumatorilor nevoile nutriționale de bază. Dar, în timp ce unele companii susțin că beneficiile sunt dovedite științific, experții subliniază că studiile pe care se bazează sunt slabe și depășite.

De exemplu, Regan Bailey, cercetător la Universitatea Pardue spune că, pentru el, folosirea vitaminelor și substanțelor nutritive în țigări este o idee de marketing pentru a vinde produsul și a-l face să pară mai sănătos. Tot el spune că produsele ar putea fi sigure, însă nu putem să spunem asta deoarece nu știm nimic despre eficacitatea inhalării lor.

VitaminVape este doar una dintre companiile care oferă noua alternativă. Ei vând vapori de vitamina B12, despre care pretind că sunt „complet netoxici”. Pagina științifică a site-ului companiei susține că vitamina B12 este absorbită imediat ce este inhalată și de multe ori este mai eficientă decât absorbția pastilelor. Ei mai susțin că este comparabilă doar cu eficacitatea injecțiilor.

Cel mai îngrijorător aspect sunt însă studiile care susțin siguranța acestora. Dintre sursele enumerate, șase vorbesc despre beneficiile vitaminei B12 în sine, iar cealaltă jumătate este reprezentată de cercetări din anii ’50-’60. Cu toate că studiile sunt vechi de jumătate de secol, ele reprezintă cele mai recente cercetări despre absorbția vitaminelor în plămâni. Până în ziua de azi, nu există studii care să fie axate pe vaparea vitaminei B12.

Având în vedere lipsa extraordinară a cercetărilor moderne, experții avertizează că vapingul de vitamine poate să nu funcționeze și să nu fie nici sigur.

Argumentul este susținut și de Ron Crystal, pulmonolog la Weill Cornell Medicine și New York Presbyterian, care a declarat că, în timp ce inhalarea vitaminelor poate părea un concept rațional, este neclar cât de bine absorb plămânii nutrienții și ce efecte ar putea avea.

Citește și: