Dacia, subiect de ceartă și confuzie la Pentagon. Pachet de „îmbunare” de 2,9 mil. dolari

Dacia, subiect de ceartă și confuzie la Pentagon. Pachet de „îmbunare” de 2,9 mil. dolari
07:01 02.01.2019

Anul acesta a început cu o știre surprinzătoare din America, iar Dacia e în centrul dezbaterii. Responsabilul de achiziție a zis că era necesară achiziția pentru întreținerea relațiilor.

Jim Mattis, fostul ministru al Apărării pentru SUA, şi-a părăsit funcţia odată cu intrarea în 2019. În urma lui rămâne însă și achiziția unei Dacia Sandero Stepway 2 pentru Ministerul Apărării din România. Achiziția e bizară, pentru că Dacia e doar o mașină, nu are vreo utilitate militară.

În mandatul lui Mattis au fost alocate 2,9 milioane de dolari dintr-un fond destinat „cheltuielilor extraordinare” pentru a plăti contractori locali ca să construiască un drum perimetral în jurul unei baze din România. E vorba de baza de la Deveselu, care găzduieşte principalul sistem antirachetă al SUA din Europa. În factura asta a intrat și achiziția unei mașini Dacia.

„Cred că această cheltuială va evita deteriorarea relaţiilor internaţionale dintre România şi SUA, precum şi criticile opiniei publice”, a declarat Mattis. Totuși, la finalul mandatului, a fost făcut bilanțul și Mike McCord, fost auditor general al Pentagonului, a rezumat cel mai bine situația.

„[Este] neobişnuit, indiferent de sursa de finanţare, să se folosească fondurile SUA pentru a cumpăra un vehicul pentru o ţară gazdă”, a explicat acesta.

Plata către Ministerul Apărării Naţionale acoperă fondurile pe care personalul Marinei le-a emis eronat în 2016 şi 2017 fără o autorizaţie corespunzătoare. Plata a fost oprită înainte ca aceste fonduri să fie transferate.

Suma aceasta de 2,9 milioane de dolari în care e inclusă și Dacia este puţin mai mult decât o eroare de aproximare pentru un departament responsabil de un buget de 716 miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru acest an fiscal. Arată însă Americii cum acționa Mattis ca să îmbunătățească relaţiile SUA cu aliaţii.

Căpitanul John Perkins, un purtător de cuvânt al marinei în Napoli, a afirmat într-un mail că în 2018 oficialii au cerut secretarului marinei să aprobe fonduri pentru a face această plată, deoarece drumul perimetral ar fi ajutat forţele române să ofere o securitate externă mai bună. Drumul acesta măsoară 12,4 kilometri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Bloomberg
Etichete: