Arme și drone controlate cu mintea, un proiect futurist de la Pentagon

Arme și drone controlate cu mintea, un proiect futurist de la Pentagon

Departamentul de cercetare al Pentagonului lucrează la un proiect îndrăzneț care să reducă decalajul dintre oameni și mașinării.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) selectează echipe pentru a dezvolta o interfață neurală, ca parte a programului său N3. Acesta are scopul de a dezvolta un sistem care să le permită trupelor să trimită și să primească informații prin intermediul undelor cerebrale.

Cu ajutorul interfeței neurale trupele ar putea într-o zi să controleze cu mintea drone, sisteme de apărare cibernetică și tot felul de alte tehnologii. Ideea proiectului pare una rupta din domeniul science fiction, dar agenția are două planuri prin care caută să aplice tehnologia.

Prima variantă ar fi un dispozitiv neinvaziv care să fie amplasat în afara corpului. O a doua variantă propune un sistem care ar putea fi înghițit, injectat sau livrat prin nas.

Managerul programului Dr Al Emondi spune că interfața îi va da creierului capacitatea de a deveni principalul instrument prin care interacționăm cu lumea din jur.

DARPA a lansat solicitarea pentru interfața neurală în luna martie. Acum, agenția este gata să aleagă echipele care ar putea aduce un astfel de sistem la viață. Doctorul Al Emondi a mai declarat că datorită progreselor recente din domeniul ingineriei biomedicale, neurologiei, biologiei sintetice și al nanotehnologiei, obiectivul lor este unul realizabil.

În cele din urmă, Pentagonul speră să obțină un sistem cu ajutorul căruia oamenii să poată controla mașinile și să poată primi feedback de la acestea prin intermediul minții lor. Programul urmează să se desfășoare pe parcursul următorilor patru ani și va avea mai multe etape menite să determine eficiența, siguranța și capacitățile sistemelor.

Dezvoltatorii programului consideră că sistemele inteligente vor avea un impact semnificativ asupra activității trupelor în viitor și din această cauză spun că acum este momentul în care trebuie să ne gândim la aceste schimbări.

Citește și:
Sursa: Nextgov.com