01 aug. 2018 | 12:55

Ce e scutul de la Deveselu și cu ce arme este dotată baza militară

ACTUALITATE
Ce e scutul de la Deveselu și cu ce arme este dotată baza militară

Scutul antirachetă de la Deveselu are doar rolul de apărare a României. Nu e făcut pentru atac, pentru că nu este echipat cu rachete cu încărcătură periculoasă.

După ce actualul ministru al Apărării, Mihai Fifor, a făcut gafa inacceptabilă de a afirma că scutul de la Deveselu ar avea în dotare rachete balistice, s-a creat iar confuzie și nu-i de mirare că Rusia privește aliații NATO cu atâta neîncredere.

Scutul antirachetă de la Deveselu nu este echipat, în niciun caz, cu rachete balistice, care sunt folosite pentru atac și sunt cele mai periculoase arme create vreodată pentru că produc distrugeri în masă, cu efecte pe termen lung.

Cât a costat construirea scutului antirachetă

Scutul de la Deveselu acoperă su suprafață de 170 de hectare și este echipat doar cu rachete interceptoare care au rolul de apărare prin distrugerea în aer a rachetelor balistice.

Scutul este activ din decembrie 2016, dar lucrările la baza militară de la Deveselu au durat trei ani și a costat 800 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de americani. România a contribuit cu doar 12 milioane de dolari, dar scutul aduce beneficii inclusiv strategiei geopolitice americane, chiar dacă SUA este departe de Europa de Est.

Ce este scutul de la Deveselu

Scutul este echipat cu așa-numitul sistem antirachetă Standard Missile 3 (SM-3) care, la origine, este un sistem neval, dar acesta a fost adaptat pentru o bază terestră și funcționează pe aceleași principii. Forțele Navale ale Statelor Unite folosesc SM-3 pentru interceptarea rachetelor balistice de croazieră și intercontinentale lansate de pe avioane, nave sau vehicule militare terestre inamice, iar sistemul poate fi utilizat în acelați scop și de la sol, nu doar de pe mare.

Rachetele SM-3, care nu sunt purtătoare de încărcături explozive și nici de substanțe periculoase, cum ar fi cele nucleare, biologice sau chimice, sunt produse de către Raytheon, au o lungime de aproximativ 7 metri și un diametru de 0,34 metri.

Rachetele SM-3 au capacitatea de a distruge în aer, înainte de a-și atinge ținta, rachetele balistice prin forța cinetică, adică prin impactul cu acestea. În general, rachetele de la Deveselu au o autonomie de 500 km și pot atinge viteza maximă de 9.600 km/h. În ciuda vitezei și distanței pe care le pot atinge, rachetele de la Deveselu nu sunt perfecte.

Cum funcționează scutul de la Deveselu

scut antiracheta deveselu

Deși cele 24 de rachete SM-3 de la Deveselu costă mai mult de cât baza militară în sine, americanii speră ca în viitorul apropiat să producă un sistem mai rapid, cu rachete care să neutralizeze atacul inamicului cât mai departe de ținta pe care o are inamicul.

Sistemul de apărare de la Deveselu are trei componente principale care interacționează și formează un tot unitar: un radar extrem de puternic care poate detecta peste 100 de rachete balistice, interceptorii de rachete (adică rachetele SM-3) și sistemul de comunicații. La rândul lui, Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

Atunci când o rachetă nucleară se îndreaptă spre România, radarul detectează rapid traiectoria rachetei și transmite automat activarea scutului care presupune lansarea imediată a unei rachete SM-3 care se deplasează cu viteză mare spre cea balistică pentru a o neutraliza cât încă se află în aer.

Momentan, ni s-a spus că avem capacitatea să interceptăm doar 24 de atacuri. Dacă vor fi mai multe, nu e greu de intuit rezultatul.

De altfel, scutul antirachetă nu e imbatabil, dar e perfectibil și e cea mai bună armă de apărare pe care o avem față de Rusia. Mai jos, poți vedea testarea unei rachete SM-3 care interceptează și neutralizează un atac inamic simulat.