19 nov. 2019 | 15:35

Cum își arată PSD disperarea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale

ACTUALITATE
Cum își arată PSD disperarea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale

Îți mai aduci aminte de știrile false răspândite din tabăra PSD imediat după întâlnirea lui Iohannis cu jurnaliștii? Mă refer la atacurile potrivit cărora președintele ar fi avut o cască în ureche în timpul conferinței de presă, în care i se dictau răspunsurile. Ei bine, a fost doar începutul. Pentru că PSD nu s-a oprit aici. Și încearcă, pe toate canalele posibile, să transmită fake news-uri în spațiul public. Alegerile prezidențiale sunt duminică, ceasul ticăie. Și PSD nu-și mai ascunde disperarea.

Miercurea trecută, președintele Klaus Iohannis, finalist al alegerilor prezidențiale alături de Viorica Dăncilă, a susținut o conferință de presă la sediul PNL. A explicat (mai mult sau mai puțin credibil) de ce nu acceptă o confruntare directă cu Viorica Dăncilă, după care a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Mișcarea sa s-a dovedit una cât de cât bună, în condițiile în care era pus la colț chiar și de mulți dintre alegătorii săi pentru că refuză o dezbatere cu candidata PSD.

Spun că mișcarea a fost bună pentru că președintele a părut relaxat, a făcut câteva glume cu jurnaliștii și a părut că a avut răspunsuri pertinente pentru fiecare întrebare. Din tabăra PSD, însă, lucrurile s-au văzut altfel. Președintele a fost acuzat că a purtat o cască în ureche și că staff-ul său de campanie i-a dictat răspunsurile. Șeful statului a fost întrebat, la un moment dat, dacă are un asemenea dispozitiv.

Cu zâmbetul pe buze, Iohannis le-a arătat jurnaliștilor prezenți că nu are nicio cască. Iată, mai jos, informația fake news distribuită inclusiv de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și poza realizată la fața locului, la sediul PNL.

Sursa foto: Facebook /Gabriela Firea

Sursa foto: Facebook /Gabriela Firea

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD nu s-a oprit doar la știrea falsă cu casca

Mulți dintre jurnaliștii cunoscuți pentru obiectivitate au preluat informația transmisă de PSD și au demontat-o, explicând că este vorba, de fapt, de un fake news. Dar această știre s-a viralizat rapid pe paginile de Facebook ale votanților PSD și pe grupurile social-democrate. Și, din tabăra PSD, seria atacurilor a continuat.

Pentru început, din partea Vioricăi Dăncilă, care a ieșit într-o conferință de presă imediat ce șeful statului și-a încheiat întâlnirea cu jurnaliștii. A ieșit la rampă apoi Lia Olguța Vasilescu, care a făcut comentarii nefericite despre „lagărele de concentrare”, făcând, din nou, în mod nejustificat aluzie la originile germare ale candidatului PNL, Klaus Iohannis.

Ceea ce-ți arată, de fapt, că tabăra PSD a rămas fără idei. Subiectul cu casele președintelui a fost epuizat, cel referitor la originile președintelui este, iată, din nou adus în discuție. În campania prezidențială din 2014, Gabriela Firea lansa atacuri extrem de personale la adresa lui Klaus Iohannis și spunea că „a fi familist înseamnă şi să ai copii”.

Sunt jocuri care fac parte dintr-o campanie murdară. Și, dintr-un oarecare punct de vedere și într-o anumită logică, au dreptate și cei care susțin că astfel de atacuri ar fi fost auzite și într-o dezbatere „unu la unu” între Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis.

Ceea ce nu înseamnă neapărat că șeful statului a fost îndreptățit să refuze acea confruntare.

Social-democrații, reclamați la BEC pentru ultimele atacuri

Tactica PSD, prin care încearcă să se asigure că obține un scor bun duminică, a intrat și într-o nouă etapă. Una pentru care social-democrații au și fost reclamați la BEC – Biroul Electoral Central. PNL acuză că PSD minte, dezinformează și manipulează prin fake news-uri și distribuie românilor broșuri care conțin informații false și defăimătoare la adresa lui Klaus Iohannis și a PNL.

„Politrucii din PSD sunt dispuși să facă orice pentru a obține voturi pentru candidatul lor, Viorica Dancila, inclusiv să încalce legea! Singură strategie electorală a PSD este manipularea! Manipulare prin minciuni și dezinformări, manipulare constantă prin Fake News-uri! (…) minciunile distribuite de PSD prin broșuri de campanie sunt un atac direct la adresa tuturor românilor care doresc să obțină informații corecte despre candidatul Partidului Național Liberal!”, arată liberalii.

Social-democrații arată disperare. Și nici măcar nu se mai feresc să ascundă acest lucru. La cum arată lucrurile după primul tur, Klaus Iohannis pornește cu prima șansă la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie. Nu e clar, deocamdată, dacă și în ce măsură îl va costa pe candidatul PNL refuzul de a o întâlni față în față pe Viorica Dăncilă.

Un lucru este cert: boicotarea sau anularea votului sporește șansele Vioricăi Dăncilă de a câștiga alegerile prezidențiale. Iar social-democrații au mai demonstrat, în repetate rânduri, că nu au scrupule atunci când vine vorba să-și atace adversarii politici.

Ce uită PSD e faptul că o campanie murdară e o sabie cu două tăișuri.