PSD a transformat familia într-o bișniță cu „alocația” pentru părinți

PSD a transformat familia într-o bișniță cu „alocația” pentru părinți
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu sau fără Liviu Dragnea, PSD se descurcă excelent să lanseze fumigene. Ultima e cu „alocația” pentru părinți. Sau pensia alimentară pentru părinți. Sau, spune-i cum vrei, să reducă familia la un schimb de capital de la cel care n-are la cel care are cât de cât. Asta în timp ce, subtil, partidul transmite că pensiile sunt cel puțin o bătaie de joc, la fel și sistemul de asistență socială.

Ceea ce putea începe ca o glumă sau ca o acțiune de natură socialistă s-a transformat într-un proiect de lege asumat de PSD. Astfel, conform proiectului, tinerii ar fi obligați să le plătească părinților cu situații materiale precare o pensie de întreținere. „Legea recunoștinței între generații” e o denumire înălțătoare care nu spune nici măcar 5% din adevăr.

„Alocația” pentru părinți, dacă nu e furnizată conform deciziei unui judecător, ar împinge copilul la închisoare. În cazul în care plata nu e realizată timp de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la șase luni la trei ani. Pe scurt. Proiectul de lege e asumat de 77 de deputați și senatori. Inițiativa legislativă, depusă la Camera Deputaților, îi obligă pe cetățenii români să-și susțină financiar părinții atunci când aceștia ajung într-o situație financiară dificilă.

Suma e stabilită de instanță și ar trebui să se țină cont de starea materială și familială a celor două tabere. Un aspect pozitiv ar fi că, în circumstanțe excepționale – boli grave, handicap sever, mutilare sau alte dizabilități – copiii pot fi obligați de instanță să plătească o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru îngrijirea părinților.

Se ascute lupta de clasă între generații, că așa a decis PSD

Mai mulți deputați și senatori PSD consultați de Libertatea au spus, pe scurt, că habar n-au ce susțin, dar trebuie să fie bine, că sunt niște capi de listă pe proiect care știu mai bine. Oarecum, proiectul este dat cu trimitere la diaspora. În document se susține că sursa înrăutățirii situației persoanelor vârstnice este migrația masivă din România spre state din vestul Europei.

Astfel, cei din afară ar trebui să nu uite că au lăsat părinți aici. Și ca să nu uite li se aduce aminte de asta cu o taxă.

Tot cazul acesta, care se va finaliza sau nu cu o lege, mi-a adus aminte de un banc. Un cetățean, pe patul de moarte, își aduce aminte că-n viața lui a avut tot ce-a vrut. Până când i-a spus cineva că trebuie să-și facă familie ca să aibă cine să-i aducă o cană cu apă la bătrânețe. Iar la bătrânețe a constatat că nu-i e sete.

Bancul e inspirat de credința populară că faci copii ca să ai un oarecare sprijin. Pe vremuri, dacă aveai pământ, aveai nevoie de forță de muncă. Cel mai ieftin era s-o „produci” in-house – astfel, copii. Mai apoi, la bătrânețe, să nu fii uitat și să îți dai seama că viața e cât trăiești și gata. Astfel, copii care să-ți mai deschidă ușa.

În fine, situația familiei în cultura României e destul de șubredă și rareori s-a bazat pe ceva mai mult decât mercantilismul. Sigur, în timp se dezvoltă și sentimentele, dar la bază stau nevoile. Iar acest proiect de lege nu face decât să adâncească problema, pentru că dacă un copil ar avea o relație bună cu părinții sigur i-ar ajuta cu bani. Ceea ce duce la alt conflict.

Iubire cu forța nu se poate până când nu trebuie să dai bani

Sunt cazuri de părinți și copii a căror relație e cel puțin distrusă. În astfel de cazuri, genetic, ar trebui să ții cumva de familie. Dar nu mai vrei, că a fost copilăria grea și în viață n-ai avut vreun suport real. Contra credinței tale că te vei rupe, în sfârșit, de părinții care mai mult ți-au fracturat psihicul vine o lege care te împinge să-ți aduci aminte, lunar, că trebuie să virezi niște bani.

Deocamdată, nu-i cert ce-i cu acest proiect de lege. Încearcă PSD să câștige ultimele urme de simpatie ale pensionarilor? Se prea poate. A distrus atât de mult fondul de pensii, încât face crowdfunding? Extrem de valabil. Vrea încă o cale să atace diaspora și să-i aducă aminte de ce a plecat din România? Destul de probabil. Sau e o simplă fumigenă ca să aibă poporul (inclusiv prin acest articol) despre ce să vorbească? Scenariu la fel de plauzibil.

Chiar dacă totul a început ca o glumă sau o răzbunare pe diaspora, dacă proiectul se materializează, va fi cel puțin interesant. Aștept povești despre părinți care cer bani de Catena, teleshopping și cărucior nou de cumpărături. Cum aștept povești de la copii care tocmai au terminat de virat și ultima tranșă de bani pe luna asta. Firesc, cine va fi primul român care va intra la închisoare pentru că PSD l-a forțat să își aducă aminte că are părinți?

Toate acestea, dacă vor deveni realitatea, ne arată că în 2019 PSD a reușit să distrugă demnitatea unor oameni și să mascheze, sub formă de recunoștință, incapacitatea de-a asigura un trai cel puțin civilizat celor pe care nu i-a văzut niciodată mai mult decât masă de manevră.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Articol scris de
Răzvan Băltărețu
Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși.
Etichete:
Comentarii
12:39 / 04.07.2019