Tot ce trebuie să știi despre „dezbaterea” la care participă Iohannis

Tot ce trebuie să știi despre

Klaus Iohannis a refuzat o confruntare directă cu Viorica Dăncilă înainte de turul al doilea al prezidențialelor. Ai parte, în schimb, de o „dezbatere” la care șeful statului a fost de acord să participe. Are loc marți, 19 noiembrie, la Biblioteca Centrală Universitară. Vor fi acolo jurnaliști, analiști și politologi. Iată la ce trebuie să te aștepți.

Președintele Klaus Iohannis a ieșit, miercurea trecută, la o conferință de presă la sediul PNL. A spus, între altele, de ce refuză o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar a anunțat că va organizat un eveniment marți, 19 noiembrie, în cadrul căruia va răspunde la întrebări. Staff-ul său de campanie a ales drept locație Aula Carol I, de la Biblioteca Centrală Universitară.

Vor fi prezenți acolo jurnaliști, politologi și formatori de opinie. E, mai degrabă, o discuție despre temele curente, nu o dezbatere în adevăratul sens al cuvântului între finaliștii cursei prezidențiale, așa cum și-ar fi dorit mulți. La conferința de presă de miercurea trecută, președintele a părut relaxat, chiar glumeț pe alocuri, și n-a lăsat impresia că s-ar teme de întrebările jurnaliștilor. Ieșirea sa, însă, a dat naștere și la o serie de informații fake news, răspândite din tabăra PSD.

Mai sunt câteva zile până la turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Iohannis e cotat cu prima șansă. Și-și permite să dicteze regulile jocului. Hai să vezi la ce trebuie să te aștepți de la evenimentul de marți, la care participă șeful statului.

Ce se va întâmpla la „dezbaterea” la care va participa Klaus Iohannis

Dezbaterea de la BCU va avea loc într-o sală în care pot participa în jur de 200 de persoane. Câteva explicații pe acest subiect a oferit Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL, pentru RFI.

„Dezbaterea va avea loc la BCU, la aula Carol I (…). Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune și două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină și presă din România (…). Întrebări vor pune între 6 și 9 jurnaliști, analiști, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituții media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susținerii societății civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD și așa mai departe, deci vor fi și din zona celor care au susținut Guvernele PSD sau instituții media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu președintele României”, a spus Rareș Bogdan.

Până când să apară comunicatul oficial de la Administrația Prezidențială, confirmaseră participarea la dezbatere câțiva jurnaliști de la mai multe trusturi de presă. Printre ei se numără Cristian Leonte (Pro TV), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (România TV), Moise Guran (Europa FM) și Ion M. Ioniță (Adevărul), dar și politologul Cristian Pârvulescu.

Evenimentul ar putea dura până la două ore și jumătate.

Dezbatere după model american

PNL s-a confruntat cu critici inclusiv din partea electoratului său. Mulți au cerut ca președintele Iohannis să accepte o confruntare directă cu Viorica Dăncilă. Acum, Rareș Bogdan susține că dezbaterea de la BCU e organizată după model american și avansează cifre impresionante.

Prim-vicepreședintele PNL crede că acest eveniment va fi urmărit de aproximativ 7 milioane de români, la televizor și pe Facebook.

Dezbaterea la care participă Klaus Iohannis va începe la ora 19:00 și nu sunt teme prestabilite. Practic, cei care vor avea voie să pună întrebări vor putea alege orice subiect. Candidata PSD, Viorica Dăncilă, dădea de înțeles că și-ar putea face apariția la evenimentul de la BCU.

Întrebată despre acest lucru, aceasta a spus că încă nu știe ce va face.

Citește și: