Cum își spionează companiile angajații cu ajutorul brățărilor de fitness

Cum își spionează companiile angajații cu ajutorul brățărilor de fitness

Dacă angajatorul tău ți-a oferit o brățară de fitness, atunci sunt șanse destul de mari să fii spionat prin intermediul acesteia.

Mai exact, șeful tău știe când te miști, dar și alte detalii legate de stilul tău de viață – acesta poate ști chiar și dacă există vreun risc să dezvolți o boală de inimă, după cum arată The Washington Post. De regulă, angajatorii oferă angajaților brățări de fitness pentru a-i încuraja pe aceștia să aibă vieți active din punct de vedere fizic.

Uneori, angajații primesc o răsplată în bani sau oferte medicale la preț redus dacă acceptă să poarte brățara. Mai mult, un bărbat intervievat de The Washington Post chiar a spus că a primit un telefon surpriză de la șeful său, fiind felicitat pentru că a mărit nivelul pașilor făcuți zilnic. „Schimbarea de comportament susținută este cu adevărat punctul central”, a explicat vice-președintele senior de la Fitbit Health Solutions, Adam Pellegrini. „Prin sistem, putem vedea cu adevărat cine nu își atinge țelurile, cine nu aderează la acel plan de acțiune”.

Cu toate astea, angajații ar putea să ofere acces și la alte detalii ale vieților lor, deși poate nu realizează. Doar că brățările de fitness nu oferă mereu informații exacte, motiv pentru care șefii pot să își evalueze angajații în baza unor informații false (fie ele pozitive sau negative).

„Cu cât angajatorii știu mai multe despre viețile angajatorilor, în special în afara locului de muncă, în orele de după muncă, cu atât mai mult control sau efecte potențiale au ei asupra vieților lor”, a spus avocatul personal Lee Tien, de la Electronic Frontier Foundation. „Este destul de posibil să existe efecte cu privire la [posibilitatea] de a fi reținut, promovat, retrogradat [sau concediat]”.

Aceste brățări dezvăluie informații despre angajați despre care aceștia nici nu sunt conștienți – informații care ar putea să nu merite posibila răsplată materială promisă în schimbul purtării lor.

Citește și:
Sursa: Futurism