Pentru că te-a spionat, un producător important de Smart TV-uri îți dă bani

Pentru că te-a spionat, un producător important de Smart TV-uri îți dă bani

Am detaliat de curând într-un articol modul foarte elaborat în care te spionează creatorii de Smart TV-uri pentru a-ți oferi reclame personalizate. Deoarece respectivul proces poate fi clasificat ca fiind ilegal, cineva primește bani.

În cazul în care ai făcut în ultimii cinci o investiție într-un smart TV al celor de la Vizio, sunt șanse semnificative să fii eligibil pentru o anumită sumă de bani. Valoarea primită de posesorii acestor creații nu este foarte mare, dar a stabilit un precedent interesant în industrie și nu este exclus să vedem un comunicat de la Samsung sau LG în viitorul apropiat pe același subiect.

Revenind însă la Vizio, compania americană a pierdut de curând un proces și a plătit pagube în valoare de 17 milioane de dolari pentru că te spiona constant. Pentru a notifica posesorii modelelor implicate în proces, mulți utilizatori de TV-uri s-au trezit cu o notificare ostentativă când au pornit televizorul în ultimele zile. Prin mesajul respectiv, li se explică mecanismul prin care pot intra în posesia banilor.

Procesul a fost intentat în urmă cu câțiva ani de către utilizatori obișnuiți și autoritatea americană FCC. Aparent, au existat dovezi conform cărora Vizio știa ce urmărești în fiecare secundă, dar aceasta era doar o parte din problemă. Un argument important împotriva companiei a constat în faptul că era foarte dificil să dezactivezi opțiunile de urmărire, pentru că nu erau clar evidențiat în meniu. În plus, toate informațiile adunate despre tine din obiceiurile de vizionare combinate cu sexul și vârsta ta erau folosite pentru a-ți servi reclame.

Cei de la Vizio s-au confruntat cu un proces similar în 2016, dar la momentul respectiv, compania a fost amendată cu ”doar” 2,2 milioane de dolari. În urma procesului actual, după eliminarea costurilor de judecată, suma de bani rămasă este împărțită la utilizatori în funcție de modelul de TV. În final, fiecare dintrei cei 16 milioane de posesori de TV alre brandului american primesc între 13 și 31 de dolari. În orice caz, dacă ai un TV Vizio în casă, poți accesa această adresă pentru mai multe detalii despre intrarea în posesia banilor.

Citește și:
Etichete: