03 sept. 2019 | 14:19

Ce substanță neobișnuită au găsit chinezii pe suprafața Lunii

ACTUALITATE
Ce substanță neobișnuită au găsit chinezii pe suprafața Lunii

Omenirea înțelege în fiecare zi din ce în ce mai multe lucruri despre spațiul cosmic, iar această descoperire de pe Lună este una extrem de neobișnuită.

Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la primii pași ai omenirii pe suprafața Lunii și de atunci continuăm să aflăm mereu lucruri noi despre satelitul natural al Pământului. De data aceasta a fost rândul chinezilor să facă o descoperire aici. Aceștia au identificat o substanță vâscoasă, de consistența gelului, într-un crater de pe suprafața planetei. Acest lucru s-a întâmplat în ziua lunară cu numărul opt, care a început pe 25 iulie.

Acum, oamenii de știință încearcă să găsească o explicație pentru existența acestei substanțe ciudate.

Cum s-a descoperit substanța ciudată de pe Lună

Descoperirea a fost făcută de un roverul Yutu-2, trimis de chinezi pe Lună în luna ianuarie a acestui an. Acesta face parte din misiunea Chang’e 4 și este primul robot care a explorat vreodată partea întunecată a Lunii.

Substanța asemănătoare gelului de pe Lună a fost găsită din întâmplare. Echipa se pregătea să oprească temporar activitatea roverului pentru a-l proteja de temperaturile înalte și radiațiile solare. Totuși, echipa a observat un crater care părea să conțină un material de o culoare diferită de cea a suprafeței din proximitate. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să-și modifice planurile inițiale de explorare a Lunii.

Chinezii nu au dat încă prea multe explicații despre această descoperire de pe Lună. Nu au oferit nici vreo imagine în acest sens. Unii cercetători spun că o explicație plauzibilă ar putea fi ca acea materie să fie sticlă topită, creată la impactul unui meteorit cu suprafața lunară.

Yutu-2 a aterizat pe Lună pe 3 ianuarie 2019, iar misiunea sa este să exploreze și să aducă cât mai multe informații despre partea întunecată a Lunii. Face parte din a doua fază a programului spațial de explorare lunară al Chinei.