09 apr. 2019 | 10:48

Cât de expus ești în România radiațiilor electromagnetice

ACTUALITATE
Cât de expus ești în România radiațiilor electromagnetice
Kurt Bauschardt via Flickr

Câmpul electromagnetic e monitorizat constant în România și poți afla cum e cazul în regiunea sau orașul tău.

ANCOM a făcut un bilanț al măsurătorilor radiațiilor electromagnetice în România. Conforma acestei autorități, atât măsurătorile cu senzori ficși, cât și cele cu echipamente mobile sunt realizate exclusiv în spațiul public.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic. Folosește pentru asta 100 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 62 de orașe din țară, care sunt plasați în exterior, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

„Prin intermediul echipamentelor mobile, efectuăm anual peste 1.000 de măsurători ale intensității câmpului electromagnetic generat de stațiile radio/TV, PMR, GSM, UMTS, LTE, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie până la frecvenţa de 6GHz. Mai mult, anul trecut am instalat 50 de noi senzori ficşi de monitorizare care transmit rezultatele măsurătorilor în fiecare zi”, a declarat Cristin POPA, directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Conform autorității, intensitatea câmpului electromagnetic este sub limitele impuse de legislația în vigoare. Asta înseamnă că nu ești expus la o cantitate de radiații mare, așa cum ai crede, pe măsură ce s-au dezvoltat rețelele GSM de comunicații.

Ce trebuie să știi despre măsurătorilor realizate de ANCOM

Măsurătorile sunt realizate de către ANCOM în conformitate cu recomandările europene în domeniu. În acest caz e valabilă recomandarea CEPT ECC/REC/(02)04 privind metodele de măsurare a radiațiilor electromagnetice neionizante (9 kHz-300 GHz). Rezultatele obținute până în prezent arată că nivelurile de emisie se situează mult sub limitele maxime admise de legislație.

Poți cerceta tu însuți limitele și să vezi cum e în zona ta. De exemplu, la punctul de monitorizare din Berceni (B-dul Obregia nr. 2A), pe spectrul de frecvență 2.110 MHz și 2.170 Mhz, radiația este la 0,54% din limită. Pe spectrul 100 kHz și 7 GHz e la 4,62% din limită.

Pentru fiecare zonă poți vedea rezultatele prin intermediul unei hărți online. Odată ce ai ales punctul, te duci pe pagina cu măsurători.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele