Tehnologia inovatoare folosită de Xiaomi înaintea Samsung

Tehnologia inovatoare folosită de Xiaomi înaintea Samsung

Samsung Galaxy S10 va folosi un scanner de amprentă în ecran, mai bun decât ce oferă Vivo. Dar Xiaomi e prima companie cu această tehnologie.

Vestea bună e că cititoarele de amprente de pe telefoane vor deveni mai bune. Într-un timp relativ scurt, au început să dispară de pe fețele sau spatele telefoanelor și să „intre” în ecran. Vivo NEX e cel mai promițător dispozitiv cu așa ceva. Xiaomi a găsit o altă soluție.

În prezent, cititoarele de amprente sunt, în fapt, senzori foto folosiți să-ți „vadă” amprenta și să te autentifice într-un sistem. Conceptul Vivo Apex a folosit un astfel de senzor integrat sub ecran. Xiaomi tocmai a anunțat însă noua tehnologie: în loc de senzor foto, ultrasunete care „citesc” amprenta. Aceeași idee o are și Samsung pentru Galaxy S10, conform ultimul zvon.

Cum funcționează un astfel de scanner de amprentă? Indiferent că vorbim de Xiaomi Mi 8 Explorer Edition, indiferent că e Samsung Galaxy S10, tehnologia aceasta are toate șansele să fie folosită de cât mai mulți producători. Conceptul e simplu. Vibrațiile duc la cartografierea trăsăturilor unice ale amprentelor și permit la autentificare fără să compare o imagine cu cea deja stocată în telefon. Compară un tipar cu ceea ce deja e stocat în telefon. Funcționează, la un nivel macro, ca felul în care navighează un liliac.

Tot Xiaomi a avut o astfel de tehnologie pe Mi 5s, vândut doar în China. Rivalul chinez Huawei a avut așa ceva pe Honor 10, model lansat la jumătatea lunii mai.

Xiaomi Mi 8 Explorer Edition
Xiaomi Mi 8 are și 3D Face Unlock, opțiune de autentificare facială similară Face ID de pe iPhone X.

Ce nu e cert încă e dacă tehnologia e bună pentru a fi integrată în ecran, oriunde, sau într-o zonă dedicată. De exemplu, poate fi folosită într-un buton Home (chiar dacă Google renunță la butoane odată cu Android P). Poate fi integrată și oriunde în ecran, dar trebuie să te obișnuiești cu poziția. Vivo, de exemplu, a integrat în partea de jos cititorul său.

Conceptul Samsung presupune că acest scanner ultrasonic poate chiar să stabilească pulsul. Totodată, compania ar fi testat diverse implementări încă de la Samsung Galaxy S8, dar calitatea nu era atât de bună. Până acum ar fi încercat să implementeze în ecran atât un scanner optic, cât și unul ultrasonic sau capacitiv.

Din fericire, Qualcomm a oferit un ajutor nesperat cu tehnologia sa ultrasonică pentru un astfel de cititor de amprente. Astfel, odată cu acest pas, Samsung, dacă îl adaugă pe Galaxy S10, va deveni liderul care să conducă valul. Asta dacă Apple nu vine cu ceva similar.