21 iun. 2018 | 14:06

Volvo lucrează la mașina cu adevărat autonomă în care poți să și dormi

ACTUALITATE
Volvo lucrează la mașina cu adevărat autonomă în care poți să și dormi

Volvo vrea să lanseze prima mașină cu adevărat autonomă. Producătorul promite că vehiculul va face toată treaba, în timp ce tu cei putea să mănânci, să dormi, să te uiți la filme sau orice altceva.

Momentan, numele acutalului sistem de pilotare automată se numeșt Highway Pilot, dar cel pe care vor să-l creeze le va permite șoferilor să  “să mănânce, să doarmă, să lucreze, să vadă un film, să se relaxeze sau să facă orice doresc”, fără să mai aibă grija condusului, spune vicepreședintele departamentului de cercetare și dezvoltare al Volvo.

Totuși, sitemul de autopilotare  promis de Volvo nu va fi chiar atât de autonom precum se laudă reprezentanții companiei…nici n-ar avea cum. Ca orice alt sistem autonom, nu va putea ghida mașina decât pe străzile cartografiate și pe cele pe care le consideră sigure pentru șofer, dar nu mai mult de-atât.

Cei de la Volvo plănuiesc să lanseze cel mai tare sistem de autopilotare pe următoarea generație a modelului XC90

Sistemul de navigare se va baza pe date cartografice  și comunicare cu platforma cloud, dar încă mai tebuie lămurită o serie  de detalii ce țin de disponibilitatea diferitelor țări de a permite circulația acestor vehicule. Înainte să înceapă producția, Volvo trebuie să se asigure că  mașinile sale autonome vor avea voie să circule pe șoselele din țările de desfacere. Dacă nu, mașina lor autonomă rămâne doar un vis frumos dar periculos.

Volvo vrea să o ia înaintea Tesla și să aducă ceva revoluționar în domeniu. Volvo vrea un sistem autonom de nivel 4, deci care să-l depășească pe cel de nivel 3, în care șoferul tot trebuie să fie atent, chiar dacă merge cu pilot automat. Deși sistemul de nivel 3 este considerat sigur, oamenii au tendința să nu ia în seamă avertismentul pilotului automat de a mai arunca o privire asupra a ceea ce face sistemul. Și din acest motiv s-ar produce accidente.

Volvo vrea să depășească aceste riscuri și nu întâmplător testează de ani de zile mai multe sisteme de autopilotare. Dar rămâne de văzut cât  de “autonomă” va fi mașina promisă de producătorul suedez.