25 dec. 2018 | 13:18

Stephen Hawking a avut această teorie despre Univers înainte de moarte

ACTUALITATE
Stephen Hawking a avut această teorie despre Univers înainte de moarte

Ultima lucrare a lui Hawking a fost scrisă în colaborare cu omul de știință Thomas Hertog, și a fost publicată în Journal of High Energy Physics. În ea, Hawking explică că Universul ar putea fi cu mult mai puțin complex decât ar sugera teoriile care susțin că există multiversuri.

Această teorie se abzează pe conceptul inflației eterne, care a fost prezentat prima oară într-un jurnal din 1981. După Big Bang, Universul a experimentat o perioadă de inflație exponențială. Mai apoi, inflația a încetinit, iar energia s-a convertit în materie și radiație. Cu toate astea, conform teoriei inflației eterne, mai multe bule de spațiu au încetat din a se umfla, construind un fractal mic de spațiu static. În alte bule de spațiu, efectele cuantice fac ca inflația să nu se oprească, lucru ce duce la un număr infinit de multiversuri.

Conform teoriei de mai sus, tot ce vedem în Universul observabil este conținut de bulele în care s-a oprit inflația, lucru ce permite stelelor și galaxiilor să se formeze.  „Teoria obișnuită a inflației eterne prezice că, la nivel global, universul nostru este precum un fractal infinit, cu un mozaic de universuri de buzunar diferite, separate de un ocean plutitor”, a explicat Hawking. „Legile locale ale fizicii și chimiei pot să difere de la un univers de buzunar la altul, care împreună ar forma un multivers. Dar nu am fost niciodată fan al multiversului. Dacă scara universurilor diferite din multivers este mare sau infinită, teoria nu poate fi testată”.

Hawking și Hertog au afirmat însă că teoria inflației eterne este greșită. „Problema cu explicarea inflației eterne este că presupune existența unui univers de fundal care evoluează în conformitate cu teoria relativității a lui Einstein și că tratează efectele cuantice ca fluctuații mici în jurul acestui fapt”, a explicat Hertog. „Cu toate acestea, dinamica inflației veșnice distruge separarea dintre fizica clasică și cea cuantică. Drept consecință, teoria lui Einstein nu este posibilă în inflația eternă”.