Busola cuantică te va ajuta să renunți la GPS-ul clasic

GPS-ul este o tehnologie mai prezentă ca niciodată în viețile noastre, dar totodată este și extrem de fragilă, iar asta ne-ar putea face probleme.

Sistemele GPS sunt cruciale în societatea contemporană, pentru că toate uneltele noastre de navigație se bazează pe acestea. Până și telefonul tău are GPS încorporat, iar asta te scoate din belele dacă ai de ajuns la o adresă necunoscută.

Din păcate, GPS-ul e un sistem foarte fragil, astfel că poți avea probleme de acoperire destul de repede, dacă un satelit are vreo problemă sau dacă este împiedicat să funcționeze. Este destul de evident că avem nevoie de o tehnologie nouă, iar cercetătorii par să aibă o soluție în această direcție.

O echipă de ingineri de la Imperial College London a făcut o demonstrație a unui accelerometru cuantic care ar putea fi folosit la nivel comercial. Acesta poate oferi suportul necesar pentru navigare fără GPS, sau alte tehnologii bazate pe sateliți. Sistemul folosește lasere pentru a răci atomi la temperaturi joase, iar apoi măsoară proprietățile undelor cuantice, pe măsură ce aceștia răspund la accelerație.

Produsul finit este un dispozitiv extrem de sensibil, care e chiar mai fiabil decât accelerometrele convenționale. Hardware-ul actual poate determina locația cu ajutorul vitezei, dar e destul de inutil fără ajutor din spațiu.

După cum se vede și în imaginea de mai sus, busola cuantică nu e încă suficient de mică pentru a fi instalată într-un telefon. E suficient de bună pentru vapoare, pentru trenuri sau pentru alte vehicule unde dimensiunile unui astfel de dispozitiv nu sunt un factor restrictiv. Cercetătorii cred că principiile de funcționare ale acestei busole ne-ar putea ajuta și în alte privințe, cum ar fi căutarea undelor gravitaționale.

Citește și:
Sursa: engadget.com
Etichete: