Toyota testează cea mai tare barcă: e autonomă și merge cu hidrogen

Toyota testează cea mai tare barcă: e autonomă și merge cu hidrogen

Toyota se mută de pe șosea pe apă. Producătorul auto japonez susținerea testării celui mai nou și mai modern iaht autonom, care funcționează cu hidrogen.

Spuneam cândva că ambarcațiunile autonome au mai multe șanse să se răspândească în lume decât mașinile autonome și s-ar putea să fie o predicție ce se va concretiza curând.

Marii producători auto încep să se orienteze către un nou orizont, cel al producției de bărci autonome, tocmai pentru că știu că s-ar putea să aibă un viitor luminos.

toyota barca autonoma hidrogen

Navele, indiferent că vorbim de cele maritime, transoceanice sau cele fluviale și lacustre, sunt mari consumatoare de combustibil și, în consecință, foarte poluante. Apele sunt constant contaminate cu reziduurile lăsate în urmă de ambarcațiuni, iar când au loc accidente navale, pe lângă tragedii, se produc și adevărate dezastre ecologice (cum ar fi scufundarea acelor petroliere gigantice).

Dacă o mașină autonomă stârnește deocamdată teamă în rândul șoferilor, pentru că nu-ți prea vine să te încrezi total în calculatorul de bord, o barcă autonomă creează o altă impresie. Pe apă, traficul este mai sigur și, prin urmare, atenția nu trebuie să fie constant centrată la traseu.

Toyota vrea să dea lovitura pe piața iahturilor de lux șia anunțat că susține dezvoltarea ambarcațiunilor autonome. Toyota se alătură proiectului Energy Observer, un barcă autonomă ce funcționează cu hidrogen.

Aceasta urmează să fie testată în cele mai grele condiții oceanice, pentru a fi urmărite performanța sistemului autonom pus în mișcare de hodrogen și tehnologiile de la bord care va face din Energy Observer o navă unică.

toyota barca autonoma hidrogen

Barca autonomă combină un sistem motor bazat pe mai multe tipuri de energii regenerabile și un sistem motor pe bază de hidrogen, care îi conferă deja un avantaj în raport cu alte iahturi din aceeași categorie.

Energy Observer este rivalul unei alte ambarcațiuni de top, dar de la BMW, care funcționează exclusiv pe un sistem electric.

Barca produsă de Toyota este și ea dotată cu o baterie pentru sistemul electric care o pune în mișcare, dar testele la care va fi supusă urmează să certifice performanța hidrogenului ca sursă principală de combustibil, în momentul în care bateria se descarcă.

În prezent, barca se află pe Marea Mediterană și urmează să ajungă în Mările din Nordul Europei anul viitor. Echipajul Toyota plănuiește să ajungă în Tokyo cu această barcă autonomă până în 2020, la timp pentru a fi prezenți la Jocurile Olimpice. Ți se pare mult? Ei bine, e vorba de o ambarcațiune relativ mică, iar călătoriile pe  mări și oceane durează foarte mult timp.

Citește și: